Miten loistava ohjelma! Brittiläinen keittiömestari Matt Tebbutt selvittää, miten ruokia valmistetaan ja mitä ”salaisuuksia” niiden tuottamisen taakse kätkeytyy. Satuin katsomaan viime perjantain uusintajaksot (tulee kaksi peräkkäin) ja ohjelma koukutti välittömästi.
Matt kävi jaksossa mm. Suomessa Valion tehtailla tutkimassa,
miten vatsaystävälliset maitotuotteet valmistetaan. Valio lisää tuotteisiin Lactobacillus rhamnosus –nimistä probioottista
maitohappobakteeria, jota esiintyy terveen ihmisen suolistossa. Tämä bakteeri
auttaa suolistoa toimimaan oikein.
Kun Matt sitten
tiukkasi, mistä bakteeri on alun alkaen saatu, alkoi Valion edustaja hieman
kiemurtelemaan. Viimein hän kertoi, että bakteeri on ihmisestä peräisin. 30
vuotta sitten vapaaehtoisena toimineen amerikkalaisen miehen suolistosta on
saatu eristettyä bakteeri, jota nyt viljellään ja lisätään maitotuotteisiin.
Matt kysyi, onko bakteeri siis peräisin ihmispaskasta. Haastateltava vastasi
että se, mikä kulkeutuu ihmisen suoliston läpi ja tulee ulos, sisältää juuri
tuota vatsaystävällistä bakteeria.
Matt osaa tehdä
jutut hulvattoman hauskasti ja samalla totaalisen asiantuntevasti ja
asiallisesti. Kun nämä hätkähdyttävät yksityiskohdat tuodaan julki käydään myös
läpi se, että tuotteet ovat EU:n tiukan elintarvikelain mukaisesti tutkittuja
ja turvalliseksi todettuja. Eli lopputulema on: Tätä voit edelleen syödä
kuten ennenkin. Nytpähän tiedät, miten sitä valmistetaan.
Ruokaratsia tulee
siis Yle Teemalla torstaisin klo 20.00 kaksi jaksoa peräjälkeen. Muistakaa
katsoa!
Niin, kyllähän oikein törkeän huonon suolistoflooran omaavan ihmisen suoleen laitetaan terveen ihmisen p-skaa, jotta bakteerikanta voi kohentua...
VastaaPoistaNäinhän se tapahtuu. Ja kyllähän tuossakin jaksossa selvitettiin, että ei sinne maidon sekaan paskaa laiteta vaan ulosteesta erotettu bakteerikanta. Monta muuta vielä hämmentävämpää juttua löytyy tuosta sarjasta. Kannattaa katsoa.
PoistaLopputulema on yhdyssana.
VastaaPoistaVitsi vitsi. Kirjoitusvirhe korjattu ;)
Poista