lauantai 28. helmikuuta 2015

Mitä Isis tekee museossa?Piti taas tarttua kynään, anteeksi näppikseen, kun pistää niin vihaksi. Mutta lupaan rauhoittaa raivoni, viilentää vihani, argumentoida aiheesta ja tuoda turhautumiseni sivistyneesti esiin. Onkohan minusta tulossa pikku hiljaa mielensäpahoittaja? Tällä maailmanmenolla näyttää uhkaavasti siltä.

Mutta ensin sponsoroimaton mainos Kuopion museoiden puolesta näin vannoutuneelta museoiden ystävältä. Jos asut tai käyt kulmilla niin käy ihmeessä tutustumassa kaupungin museotarjontaan.

Kuopion Museo sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 23. Museorakennus itsessään on nähtävyys, sillä se on vuonna 1907 rakennettu jugend-tyylinen linna. Rakennuksessa sijaitsee Kuopion luonnontieteellinen museon ja Kuopion kulttuuritieteellisen museon näyttelytilat. Luonnontieteellisessä museossa on Suomen luonnonvaraisten eläinten näyttely. Vitriineistä voit bongata susia, karhuja, hirviä, ilveksiä, mammutin ja jopa esihistoriallisen ihmisperheen leirinuotiolla. Kulttuuritieteellisessä museossa on esineitä Pohjois-Savon esihistoriasta aina 1900-luvulle saakka.
Päälippu 8 € / 5 €, alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Avoinna ti – la klo 10 – 17.00.

Kuopion Museo Kauppakatu 23

Kuopion Korttelimuseo sijaitsee osoitteessa Kirkkokatu 22. Museoalue muodostuu yhdentoista puutalon muodostamasta korttelista. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvun lopulta ja nuorimmat 1800-luvun lopulta. Rakennusten sisältä löytyy mm. kutojan tupa, räätälin verstas, porstuanpojankamari, myymälä, varastohuone ja apteekki. Miljöö on kuin aikakone ja vie ajatukset vuosisatojen taakse.
Päälippu 6 € / 4 €, alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Avoinna talvikaudella 1.9. – 14.5. ti-la klo 10 – 15.00. Kesäkaudella 15.5. – 31.8 ti – la klo 10 – 17.00.
Kuopion Korttelimuseo Kirkkokatu 22


Kuopion Taidemuseo sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 35. Rakennus on entinen Kansallis-Osake-Pankin talo vuodelta 1904, eli taideteos jo itsessään. Museon kokoelmiin kuuluu 6700 teosta. Alakerta toimii vaihtuvana näyttelytilana ja yläkerrassa on perusnäyttely, jossa voi bongata mm. Juho Rissasen, Von Wrightin veljesten ja Matti Kaipaisen tauluja.
Pääsylippu 6 € / 4€. Avoinna ti – la klo 10 – 17.00.

Jos laiskottaa niin se ei ole mikään tekosyy. Kuopion torilta museoihin on matkaa alle viisisataa metriä. Ei muuta kuin auto torin alle parkkiin ja pieni kävelymatka perille. Ja jos olet nuuka niin tee näin: Hanki itsellesi ilmainen Veikkauskortti, jolla pääset museoihin keskiviikkoisin ILMAISEKSI.

Kuopion Taidemuseo Kauppakatu 35
 
Mutta mitä Isis tekee museossa? Ei ainakaan sitä samaa mitä äitis. Viime aikoina Isis on julkaissut videoita, joissa nämä barbaarit tuhoavat museoita ja kulttuurihistoriallisia kohteita Syyriassa ja Irakissa. Museoista on tehty puuhamaa, jihadistien oma Hoplop, jossa he saavat riehua, rikkoa ja mellastaa ilman vanhempien valvontaa. Ehkä omituisinta asiassa on, että he tuhoavat omaa kulttuurihistoriaa ja omien esi-isiensä aikaansaannoksia. Ei ole tämän roskasakin typeryydellä rajoja. Ja sitten meiltä Suomesta lähtee ihmisiä jopa perhekunnittain taistelemaan Isisin riveihin. Anteeksi yksinkertaisuuteni mutta pakko kysyä: Miksi? Mitä minulta on mennyt ohi tai jäänyt huomaamatta? Tehdäänpäs semmoinen kuvitteellinen, hypoteettinen skenaario ja siirretään Isis tänne Savoon. Isis on valloittanut koko Pohjois-Savon ja rekrytoi ahkerasti paikallisia asukkaita riveihinsä. Minä, tavallinen savolaisukko, kävelen Kuopion torilla, kun törmään flaijereita jakavaan nuoreen mieheen ja pysähdyn hetkeksi kuuntelemaan, mitä hänellä on asiaa:

-         Hei sinä siinä. Olisitko kiinnostunut liittymään Savon Isisiin?
-         Hei vuan. En oikein tunne koko asiaa. Mistähän mahtaa olla kysymys?
-         Savon Isis on valloittanut Pohjois-Savon ja perustanut Savon Sulttaanikunnan, joka tulee lopulta laajenemaan koko maailman kattavaksi. Savon Sulttaanikunnassa on oma laki ja järjestys ja me taistelemme kaikkia vääräuskoisia vastaan.
-         Vai silviissiin. Mitäpäs tämä liittyminen maksaa ja mitä minä siitä hyötyisin?
-         Liittyminen ei maksa mitään. Sinulle annetaan täysylläpito, vaimoja ja vaurautta. Saat sotia Isisin riveissä ja luoda kanssamme maailmasta paremman paikan elää.
-         Voe tokkiinsa! Kerropas vähän enemmän tuosta taistelusta viäräuskosia vastaan.
-         Me tulemme valloittamaan Suomen, sitten naapurimaat Ruotsin, Norjan, Viron ja siitä edelleen Euroopan, Venäjän ja lopulta koko maailman. Matkan varrella me käännytämme vääräuskoiset puolellemme ja tapamme vastaan hangoittelevat muslimit, juutalaiset, lestadiolaiset, helluntalaiset, katoliset, ortodoksit…
-         Hetkinen hetkinen! Ettekös te olekaan kristittyjä?
-         Totta kai ollaan! Mutta me olemme luterilaisia ja kaikki muut kristinuskon suuntaukset ovat vääriä ja siten meidän vihollisia. Olemme jo tappaneet kaikki Kuopion katolisen ja ortodoksisen seurakunnan jäsenet ja polttaneet Männistön katolisen kirkon sekä räjäyttäneet ortodoksien Pyhän Nikolaoksen katedraalin.
-         Oho! Kuulostaa aika hurjalta. Mitäs tämä oma laki ja järjestys pitää sisällään?
-         Miehet ovat perheen pää ja vaimot miehen omaisuutta. Naisilta kielletään opiskelu, työssä käyminen ja yksin ulkona liikkuminen. Naisen tulee pukeutua asuun, josta ei näy kuin silmät. Alle kymmenvuotiaita poikalapsia koulutetaan mahdollisiin itsemurhapommitus tehtäviin ja yli kymmenvuotiaat värvätään armeijaan. Tytöt saavat asua kotona äitiensä luona kunnes täyttävät kymmenen vuotta, jolloin heidät määrätään Sulttaanikunnan taistelijoiden vaimoiksi. Miehet saavat kohdella omaisuuttaan, myös vaimoja, kuten parhaaksi tai pahimmaksi katsovat.
-         Sillä lailla. Olettekos te kohdanneet vastarintaa vai ovatko asukkaat ottaneet tämän uuden järjestyksen avosylin vastaan?
-         No tällä hetkellä taistelemme Suomen armeijaa vastaan. Jatkossa meitä on vastassa Ruotsin ja Venäjän asevoimat, EU:n nopean toiminnan joukot, Iso-Britannia, Ranska, Yhdysvallat ja lopulta Natojoukot. Mutta jokaista surmattua taistelijaa kohti me katkomme kymmenen vääräuskoisen päät, poltamme kiinni saadut sotavangit elävältä, ristiinnaulitsemme viattomia avustustyöntekijöitä ja hautaamme kyläkunnittain ihmisiä elävältä. Näin lannistamme vihollisen ja koko maailma alistuu Savon Sulttaanikunnan vallan alle.
-         Voe tokkiinsa! Kuulostaapa hienolle! Missä minä voin värväytyä?
-         Sinä olet jo värvätty. Onneksi olkoon veli savolainen. Otapas tästä moukari ja kivipora, niin lähdetään.
-         Minnekäs me ollaan menossa?
-         Mennään aluksi Kuopion Taidemuseoon ja poltetaan kaikki siellä olevat taulut. Sitten jatketaan Kaupungin Museoon ja tuhotaan moukareilla ja porilla rakennus, näyttelyesineet ja muinaismuistot. Lopuksi poltamme Korttelimuseon maan tasalle.
-         Minkähän vuoksi?
-         Älä kyseenalaista Sulttaanikunnan käskyä. Tämä kaikki on tarkkaan mietittyä ja suunniteltua ja tähtää vain Sulttaanikunnan yleisen hyvinvoinnin ja asukkaiden parhaaksi. Tiede, taide, kulttuuri, kirjallisuus, inhimillinen kauneus ja luovuus ovat paholaisesta. Nousepas nyt lavalle muiden Savon jihadistien kanssa, kuorma-auto odottaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti