sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Pertti Kurikan NimipäivätPari vuotta sitten vaimo vei minut elokuviin katsomaan Kovasikajuttua. Dokumentti kertoo kehitysvammaisten perustamasta Pertti Kurikan Nimipäivät –punkyhtyeestä. En tiennyt bändistä mitään, mutta onneksi vaimo pitää minut ajan tasalla.

Laulaja Kari Aalto

Elokuva vei kirjaimellisesti sydämen. Tarina on lämminhenkinen, välillä hauska mutta myös herkkä ja koskettava. Pääosassa olevat Pertti Kurikka (kitara), Kari Aalto (laulu), Sami Helle (basso) ja Toni Välitalo (rummut) elävät normaalin kehitysvammaisen elämän rinnalla rockelämää jossa soittoharjoitukset, jäsenten välinen kemia, keikkamatkat ja itse keikkailu luovat omat paineensa. Kaiken taustalla palava halu tehdä ja esittää musiikkia sekä saada oma ääni kuuluviin. Sanomana on, että kehitysvammaiset ansaitsevat ihmisarvoisen elämän siinä missä terveetkin. Samalla elokuva toi suuren yleisön eteen Downin syndrooman ja sen aiheuttamat haasteet bändiläisten elämässä.Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyi Kuopion Henry’s pubissa heinäkuussa 2013. Elokuvan tuoma julkisuus oli nostattanut pienen buumin ja keikka oli melkein loppuunmyyty. Kun setti alkoi, lavan eteen pakkautui nuorisoa joka pogosi (kasaritermi) kuin vanhoina hyvinä aikoina. Mieleen tulvahti muistot kahdeksankymmentäluvun alusta kun Eppu Normaali, Ratsia ja Kollaa kestää olivat PUNK. Nyt voi hyvällä syyllä sanoa, että PKN on Suomen ainoa aito punkyhtye. Soitto on rujoa runttausta ja sanoituksissa käsitellään jäsenten arkipäivää. Huutia annetaan niin yhteiskunnalle, päättäjille kuin virkavallalle.

Päättäjät sulkevat ihmiset suljettuihin huoneisiin
Mutta me ei haluta olla niissä huoneissa niin
Kukaan ei huolehdi meistä, ei tuu edes niihin huoneisiin katsomaan
Miten meidän orpojen niissä huoneissa käy?

Päättäjä on pettäjä
Pettäjä on päättäjä
Kun ei meistä kehareista
tippaakaan välitä 

(Päättäjä on pettäjä/ säv. Pertti Kurikka, san. Kari Aalto, sov. Kalle Pajamaa)Pertti Kurikan Nimipäivät karsii tänä vuonna pääsystä Eurovision laulukilpailuun Itävallan Wieniin. Tästä syystä katsoimme vaimon kanssa pitkästä aikaa viisujen Suomen osakarsinnan (Uuden Musiikin Kilpailu 2015), jossa PKN esitti kappaleen Aina mun pitää. Bändi meni yleisöäänestyksessä kolmen parhaan mukana Suomen finaaliin 28.02, jonka voittaja lähtee keväällä Wieniin. Pertti Kurikan Nimipäivät on noussut some-ilmiöksi ja ulkomaita myöten bändille sataa tsemppiä ja kannustusta. Seuraava jännityksen paikka on sitten helmikuun lopussa. Tätä äänestystähän odottaa enemmän kuin eduskuntavaaleja! Junnu Vainio sen kiteytti aikoinaan: Jokainen ihminen on laulun arvoinen.

(Valokuvat Kuopion Henry's Pubin keikalta 12.7.2013)

Basisti Sami Helle

Kitarassa Pertti Kurikka
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti