lauantai 29. maaliskuuta 2014

Nykyajan kalliomaalaukset



Kesällä 2009 kävin pojan kanssa katsomassa Astuvansalmen kalliomaalauksia. Paikka sijaitsee Etelä-Savossa lähellä Ristiinaa. Parkkipaikalta kävelimme kolme kilometriä merkittyä metsäpolkua, kunnes tulimme perille. Astuvansalmen kalliomaalaukset sijaitsevat korkeassa, ihmisen päätä muistuttavassa rantakalliossa. Se on ollut muinoin pyhä paikka. 5000 vuotta sitten vesiraja oli monta metriä korkeammalla. Paikalliset asukkaat maalasivat punamulta värillä seinämään eläinten, ihmisten ja veneiden kuvia. Seinämä kaartuu ylhäällä niin, että kuvat jäivät eräänlaisen lipan alle ja aikojen saatossa sadeveden mukana maalausten päälle on muodostunut läpinäkyvä piidioksidi kerros, joka on säilyttänyt maalaukset meidän päiviin saakka. Vedenpinnan laskettua maalaukset jäivät ylös kalliolle.

Astuvansalmen kalliomaalauksilla kesällä 2009
 Paikka on todella vaikuttava ja näkemisen arvoinen. Maalaukset ovat Pohjois-Euroopan suurimpia, kuvia on kaiken kaikkiaan 65. Miksi nuo kuvat on piirretty on jäänyt vain arvailujen varaan. Ehkä ne toivat aikoinaan metsästysonnea. Järvenpohjasta kallion edustalta on löydetty myös meripihkakoruja, jotka on ilmeisesti uhrattu muinaisuskonnollisissa menoissa. 

Astuvansalmen hirvi


Siirrytään ajassa tähän päivään. Lähdin puolenpäivän aikaan lenkille ja otin kameran mukaan. Ajattelin räpsiä kuvia keväisestä kaupungista, kiertää kymmenen kilometrin lenkin ja tulla kaupan kautta kotiin. Tasavallankadulla vastaani tuli ensimmäinen betoninen alikulkutunneli, joka johti autotien ali toiselle puolelle. Tunnelin seinä oli täynnä graffiteja. Hetken mielijohteesta otin muutaman kuvan ja jäin katselemaan. Kuvat tuntuivat äkkiä mielenkiintoisilta ja kiehtovilta. Aivan kuin nykyajan kalliomaalauksilta. Olen kulkenut samaa reittiä lukemattomia kertoja näkemättä mitään, mitä betoniseiniin on piirretty. Siitä se ajatus sitten lähti.

Kiersin lenkkini aikana kymmenkunta betonista alikulkutunnelia ja räpsin kuvia siellä täällä. Ohikulkijat katsoivat minua vähän kummissaan, mutta en antanut sen häiritä. Olin kuvien lumoissa. Laitan tähän nyt muutaman otoksen, ajatuksia ja aasinsiltoja Astuvansalmesta nykypäivään.


Ennen ensimmäistä tunnelia huomioni kiinnitti kallioleikkaukseen kirjoitettu OKC. Näitä merkkejä näkyi alkumatkasta useita. Taiteilija oli signeeraanut kallion, kuin se olisi hänen aikaansaannostaan.


Tunnelissa oli pingviini. Näin matkani aikana näitä samaisia pingviinejä kolme kappaletta. Tämä ensimmäinen oli Tasavallan kadun alikulkutunnelissa ja kolmas löytyi Niiralasta, neljän kilometrin päästä. Pitää joskun käydä pongaamassa, löytyykö pingviinejä vielä muualtakin.

Niiralan pingviini

Pingviiniä vastapäätä oli pääkallo. Toisessa tunnelissa oli samantyylinen pääkallo ja teksti "Kuolema punikeille". Piirros ei ollut kyllä varmasti kansalaissodan aikuinen.


Koiran jaloista muodostuu kirjaimet ANM. En saanut edes googlettamalla selville, mitä tuo voisi tarkoittaa. Animalia?



Tyylikäs ja hyvällä maulla tehty graffiti. Tällaiset sopivat betonitunneleihin kuin nyrkki silmään. Matkan varrella näki, että aika tekee näille piirroksille tehtävänsä. Värit kuluvat ja uudet artistit töhrivät ne tunnistamattomiksi. Meidän ajan kalliopiirrokset eivät tule säilymään viittätuhatta vuotta.

Graffitibongari ite. Lavastettu kuva, otettu itselaukaisulla.
Aaltopeltitunnelit soveltuvat huonosti luolamaalaukseen.


 Sanoma tulee selväksi. Jotenkin mua kiehtoo tuo ihmishahmo. Tässä artistissa ollaan menetetty potentiaalinen sarjakuvapiirtäjä. Tai mistäpä minä sen tiedä, vaikka kaveri olisikin sarjakuvapiirtäjä.




 Samaisessa tunnelissa "Fuck school" piirroksen kanssa olivat nämä hahmot. Sama tekijä?

Tämä on kaupallinen graffiti. Oletteko muuten koskaan juoneet Auto kolaa?


Tämä COV -teksti toistui vähän väliä seinissä ja sähkökaapeissa. Jäi mysteeriksi, mitä tuo tarkoittaa? Onko kyseessä taiteilijan signeeraus? Lyhenne sanasta covernment? Jos tiedät sanan taustan, kirjoitatko mulle tänne kommentin blogin perään, kiitos.


Varsinaisia kommenttikirjoituksia oli vähän ja lerssit ja naisen sukupuolielimet loistivat kokonaan poissaolollaan. Yllättävää! Tämä HERÄÄ -teksti löytyi kolmesta eri tunnelista. Kaveri lienee pienellä Matrix -tripillä. Äidinkielenopettaja antaisi miinuksen oikeinkirjoituksesta.



Sitten tulin tunneliin, joka "blew me away". Vau!! Tämä ei ollut enää harrastelua vaan selkeästi tilaustyötä. Astuvansalmen hirvet löytyivät kotikaupungin alikulkutunnelista! Tämä on niin siistiä.

Taustalla näkyvät skeittaajapojat sopivat hyvin samaan kuvaan graffitin kanssa. Kun aikaisemmin törmäsin COV -tekstiin, Niiralassa näkyi paljon näitä BMX tai BNX -tekstejä.


Taso heitteli laidasta laitaan ja niitä huonompia en tietenkään tänne kelpuuttanut. "Hammer of Justice" on kohtuullista keskitasoa. Ala-asteen kuvismaikkani sanoisi, että kuva kaipaa rohkeampaa värien käyttöä.



Tässä sitten esimerkki rohkeammasta värien käytöstä. Aihe voi olla vaikka kuinka pelkistetty, kunhan se on vain tehty taidolla ja tyylillä. Näitä oli paljon ja laidasta laitaan. Hyviä, huonoja ja enimmäkseen hyvin huonoja.


"Ette kiinni sua!" Kaverin puolesta pitää tietenkin toivoa, etteivät saakkaan. Näitä BNX -maalauksia on nimittäin niin paljon, että kiinnijääminen tulisi artistille kalliiksi. Tuli mieleen, että eihän tämä ole jokin versio "Banksystä"? Banksy on anonyymina toimiva englantilainen taiteilija, joka on tehnyt graffiteja ympäri maailmaa. Banksyn kuvat ovat sellaisia, ettei niiden ohi vain kävellä. Kannattaa googlettaa. Nämä meidän kotimaiset kollegat ovat valovuosia Banksyä jäljessä.

Minusta alikulkutunnelien graffitit ovat ihan jees. Tämä menee sitten siinä ja rajoilla. Sähkökaapit ja varastorakennukset menettelevät, jos graffiti on tyylillä tehty ja sopii ympäristöön. Sen sijaan rakennusten, patsaiden ja historiallisten kohteiden töhrimistä en hyväksy lainkaan.


Selkeä, yksinkertainen, tyylikäs. Sanoma menee perille. Itse en pidä tofusta ollenkaan. Minun graffitissa lukisi "I love beef and steak".


 Kuten alapääpiirrokset, myös bändigraffitit loistivat poissaolollaan. Kun asuin Kelloniemessä kuljin päivittäin tunnelin kautta, jonka seinällä on Deep Purplen ym. bändien nimiä. Tämä ainokainen "Stone" -graffiti löytyi läheltä Kysin sairaalaa.


 Kansalaisaloite 703 on aloite kannabiksen käytön laillistamiseksi Suomessa. En allekirjoita.


 Kun tunneleita ehostetaan luvan kanssa ja yhteiskunnan varoilla olisi hyvä, että niitä myös hoidetaan ja kunnossapidetään asianmukaisesti. Tämä moottoritien ali johtava kulkutunneli on näyttänyt varmaan ihan piristävältä, kun maalaus on ollut uusi. Nyt se on kulunut, rapistunut ja töhritty. Surullista. Varmasti Kuopion kokoisesta kaupungista löytyisi nuorta talkootyövoimaa, joka mielellään restauroisi tunnelin uuteen uskoon.


Olen samaa mieltä. Mutta eihän se aina näin mene. Yleensä se on Profit ja who cares about people.


Tämä on hauska. Voin hyvin kuvitella että ihminen, jonka elämäntilanne on jumissa ja esim. parisuhde jäissä, voi jäädä tämän ääreen hetkeksi pohtimaan kysymystä.


Tämä oli yksi koko lenkkini hienoimpia ja kiehtovimpia graffiteja. Älä kysy miksi. Kauneus on katsojan silmässä.


Lopuksi: Entäpä, jos noiden Astuvansalmen esi-isiemme kalliomaalaukset eivät olleetkaan uskonnollisia? Entäpä, jos niiden tarkoitus oli aikoinaan ihan sama kuin nykypäivänäkin: Ihastuttaa ja vihastuttaa satunnaisia ohikulkijoita.

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Laiskanpaskanpäivä



Tiedättekö sen tunteen kun ei vaan nappaa, ei jaksa eikä huvita. Pelkkä ajatus, että pitäisi tehdä jotain, saa kropan veltoksi ja ahdistuksen mieleen. Kun ei vaan pysty niin ei pysty. EVVK (Ei voisi vähemmän kiinnostaa, suomennos nuoremmille lukijoille).

Eikö tällaistakin päivää saisi luvan kanssa viettää? Edes kerran vuodessa. Olisi lupa jäädä sinne lakanoiden väliin ja ummistaa silmät. Haistattaa v…kukkaset maailmalle ja olla vaan. Tekemättä mitään. Välittämättä mistään. Saamatta mitään aikaiseksi.

Onhan näitä Unikeonpäiviä ja Ystävänpäiviä ja Viattomien lasten päiviä jne jne. Miksei siis kerran vuodessa voisi olla Laiskanpaskanpäivä. Virallisesti. Ihan liputuksen kera. Tai ei liputusta, koska sekin on työtä. Laiskanpaskanpäivänä työnteko ei ole sallittua.

Laiskanpaskanpäivä voisi olla tässä kevään puolella, kun ankea talvi on lusittu mutta kesä ei ole vielä ovella. Kevät tuo tullessaan helvetisti velvollisuuksia: Pitää tehdä kevätsiivous, vaihtaa talvirenkaat, viedä sukset varastoon, ottaa polkupyörä varastosta.. Eiiih… Ja kun tämä kaikki on tehty, on edessä uusi siivous, koska ulkoa kantautuu kuraa ja kakkaa. Ja ikkunat näyttävät maitolasilta. Ja peilissä tuijottaa kaveri, jonka kaksoisolennon näit telkkarissa dokumenttiohjelmassa Saimaan norpan elämää. Ahdistaako. No eipä vähän!

Laiskanpaskanpäivä voisi olla vaikka 3.4. Päivämäärä on tarpeeksi epämääräinen ja kun se sovitaan kiinteäksi, siitä napsahtaa vuodessa yksi palkallinen pyhäpäivä lisää. Laiskanpaskanpäivänä kaikenlainen työnteko, raataminen, hyötyliikunta ja kaikki hyöty –alkuiset asiat ovat ankarasti kiellettyjä. Laiskanpaskanpäivänä maataan, loikoillaan, levytetään, torkutaan, otetaan päikkäreitä ja ollaan vaan. Tietsikalla saa notkua, kunhan ei tee mitään tuottavaa. Suositeltavaa on myös sohvalla löhöily ja teeveen tuijottaminen. Kylkeä saa kääntää, sitä ei lasketa hyötyliikunnaksi

Eli ensi torstaina kaikki jäävät koteihinsa, eivät avaa verhoja, eivät ota postia laatikosta eivätkä tee mitään muutakaan. Vietetään porukalla Laiskanpaskanpäivää, syödään mitä jääkaapista löytyy, ei peseydytä ja kasvatetaan päivän sänki leukaan. Sen mukaan kenellä se nyt kasvaa. Otetaan relax ja kuunnellaan vaikka Frankie Goes to Hollywoodia.

HYVÄÄ LAISKANPASKAN PÄIVÄÄ KAIKILLE!


tiistai 25. maaliskuuta 2014

Kuopion torin evoluutio 2010 - 2014



Näin jälkikäteen ajateltuna minun elämä ja Kuopion tori menivät remonttiin vuoden välein. Tapasin vaimoni loppukesästä 2009 ja vuoden päästä tästä tori revittiin auki. Molemmat olivat kauan odotettuja ja tarpeellisia muutoksia. Entisellä menolla ei ois pötkitty pitkään. Elin sinkkumiehenä pari vuotta ja tietäähän tuon, miten terveellistä elämää keski-ikäinen sinkkumies elää. Kuopion tori taas oli näivettynyt 70-luvun henkeen, eikä siellä viihtyneet enää muut kuin torimyyjät. Automarketit imivät ihmiset pois keskustasta. Tori ja minä kaipasimme remonttia.

Omaa historiaa en tässä nyt enempää valota, mutta torin historiaa kyllä. Kuopion tori on sijainnut keskellä Kuopiota jo vuodesta 1818. Me paikalliset kutsutaan sitä tuttavallisesti Mualiman navaksi

Kuopion Lyseo
Toria ympäröivät historialliset rakennukset. Eteläpuolella on Kuopion Lyseo, joka rakennettiin vuonna 1826. Rakennuksen suunnitteli muuten saksalainen arkkitehti C.L. Engel, jonka päätyö on Helsingin Senaatintorin miljöö, johon kuuluvat Helsingin tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna, Kansalliskirjasto ja Helsingin yliopiston päärakennus. Pohjoispuolella on Kuopion kaupungintalo (1885). Torilla sijaitsee Kauppahalli (1902) ja länsireunalla Hotelli Atlas (1929).

Loppukesästä 2010 tori siis revittiin auki. Katuja suljettiin, joka paikassa oli rakennustyömaata ja melua. Keskusta oli totaalisen sekaisin. 

2010

Remonttia Hotelli Atlaksen edessä
Kauppahallin ympärys myllättiin

2011
 
Torin pohjoispuolella oli jo torinalus parkkipaikka. Nyt sama rakennettiin eteläpuolelle. Tori jaettiin kahtia vihreällä aidalla. Kaupungintalon puoleinen alue oli normaalikäytössä, Kauppahallin puoleiseen päätyyn kaivettiin valtava monttu. 


Pohjoispuoli pysyi ennallaan, remontti jatkuu eteläpuolella
 
Aidan takana näytti tältä
 2012

6.3.2012, pitkällisen savolaisen jahkaamisen ja väännön jälkeen rakennusmiehet saivat luvan purkaa Kauppahallin kyljessä nököttäneen kalahallin. Koska toriremontti eteni eikä purkulupaa jääty odottelemaan, piti kalahalli tukea massiivisilla pilareilla, ettei se vain vahingoittunut. Jos vaikka olisikin käynyt niin, ettei lupaa olisi saatu. Tämä jahkailu taisi maksaa Kuopion kaupungille muutaman miljoonan. 

Elämä torin toisella puolella jatkui ennallaan
 
Kun taas eteläpuolella työt jatkuivat ja Kalahalli purettiin maan tasalle
 

Samaisen maaliskuun lopussa ohjaaja Aku Louhimies saapui Kuopioon kuvaamaan 8-pallo –elokuvaa. Yksi kohtaus kuvattiin torimontussa ja sehän kiinnosti ohikulkijoita, myös minua. Valokuvat on otettu Anttilan edessä menevältä kävelyrampilta, joka oli rakennettu käytännössä tyhjän päälle. Alla ammotti syvä kuoppa. 

Aku Louhimiehen "8-pallon" kuvaukset torimontussa 21.03.2012

Syksyllä 2012 muutimme vaimon kanssa yhteen. Tai siis minä muutin vaimon luokse asumaan. Tai ei hän vielä minun vaimo ole, muttei enää tyttöystäväkään, ja avovaimo on jotenkin vaikea sana, joten vaimo mikä vaimo. Koska asumme vain parinsadan metrin päässä torilta, ei viime vuonna tullut otettua remontista yhtään ainoaa kuvaa. Jotenkin sitä turtui ja tuli sokeaksi lähiympäristölle, kun kulki päivittäin rakennustyömaan ohi töihin. Harmi, sillä nyt jää tästä jutusta vuosi 2013 väliin. 

2014

Tässä sitten tori ja miltä se näyttää tänään. Mukavaltahan se näyttää. Pitää kirjoitella myöhemmin Kuopion torin evoluutio osa 2 kuvien kera, kunhan remontti on valmis.

Kauppahalli sai uuden, kirkkaamman maalipinnan
Torin alle rakennettiin kauppakeskus Apaja. Alku on ollut hankalaa.

Tori on pintaremonttia vaille valmis

Mukavia uusia yksityiskohtia. Takana näkyvä Hotelli Atlas remontoitiin myös kokonaan
Kauppahalli toiselta puolelta nähtynä
Portaat vievät torin alle Kauppakeskus Apajaan
Torin alta pääsee periaatteessa minne tahansa keskustan liikkeeseen. Ei tarvitse tallustaa ulkona vesisateessa.
Puitteet ovat hienot, mutta torin alta puuttuu vielä ne tärkeimmät: asiakkaat
Kalahallin tilalle rakennettiin Kahvila Salakavala, savolaisittan sillipurkki