perjantai 18. huhtikuuta 2014

Pyhän Nikolaoksen katedraali, KuopioKyllä ateistikin viettää pääsiäistä. Neljän päivän vapaa keskellä kevättä kelpaa vallan mainiosti. Mietin, mitä ajankohtaista pääsiäiseen liittyvää voisin kirjoittaa. Tulipa mieleen Pyhän Nikolaoksen katedraali. Kuljen joskus rakennuksen ohi koirankävelytysreissuilla ja onpa tullut vierailtua sisälläkin kerran. Vierailun järjesti ystäväni, joka on seurakunnalla töissä.

Pyhän Nikolaoksen katedraali v. 1904
Kun Suomi liitettiin Venäjään 1809, siirtyi ortodokseja myös Kuopioon. Seurakunnan tarpeita varten rakennettiin ensin tsasouna (rukoushuone) 1820-luvulla. Tsasouna muutettiin Pyhän Nikolaoksen muistolle pyhitetyksi kirkoksi v. 1868.

Kuva ikonostaasin (kirkkosalin takaseinän) takana olevasta huoneesta, jonne ei tavallisesti pääse käymään

Kivikirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi vuosisadan vaihteen jälkeen. Kuopion Pyhän Nikolaoksen punatiilinen katedraali rakennettiin 1902 – 1903. Se vihittiin käyttöön 3.1.1904. Silloinen Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov oli suurelta osin kirkon rahoituksen takana. Kenraalikuvernööri oli mukana kirkon vihkimisessä. Saman vuoden kesällä 16.06.1904 Eugen Schauman ampui Bobrikovin senaatin portaikossa. Murha ei liity mitenkään kirkkoon, mutta ilman Bobrikovin tukea katedraali olisi saattanut jäädä rakentamatta.


Kirkkoa on remontoitu kolmesti. Ensimmäisen kerran v. 1954 ja seuraava v. 1965. Tällöin kirkko uudistettiin lähes kokonaan. 2003-04 remontissa kirkko palautettiin mahdollisimman paljon alkuperäiseen asuunsa. Vaikka kirkko on valmistettu tiilestä, ei julkisivu ole varsinaisesti tiiliverhoilua. Kirkon rapattu pinta on maalattu näyttämään punaiselta tiileltä

Pyhästä Nikolaoksesta oli 300-luvulla nykyisessä Lounais-Turkissa elänyt Myran piispa. Hänen väitetään osallistuneen ensimmäiseen ekumeeniseen kirkolliskokoukseen Nikeassa v. 325 ja puolustaneen kristinuskoa. Nikolaosta pidetään lasten suojelijana ja hän on esihahmo nykyajan joulupukille. Nikolaoksen ruumiin jäännökset ovat pyhiä reliikkejä. Pyhäinjäännöksiä säilytetään Etelä-Italian Barissa, jonne ne siirrettiin v. 1087 Myrasta turvaan muslimivalloittajilta. Jäännösten perusteella Nikolaos on ollut 1,5 m pitkä ja hänellä oli murtunut nenä. Aika pieni mies joulupukiksi.


Lähteet: Wikipedia, Sari Hirvosen kirja ”Syrjäseudun kirkosta katedraaliksi”Ei kommentteja:

Lähetä kommentti