keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Sieni metsässäJos metsään haluat mennä nyt… Sieniä, pieniä sieniä. Töissä ei paljoa muusta puhutakaan. Sieniä. Metsässä on mukavaa, ei siinä mitään, mutta pakkoko sieltä on mitään mukaan kerätä. Sieniä saa kaupastakin. 150 gramman purkeissa. Pienellä vaivalla.

Ei ole minusta minkään kerääjäksi, kuten kerroin Marjanpoimijan mehukkaissa paljastuksissa. Toisaalta jokin osa minussa ymmärtää hyvin kaiken maailman keräämisen, metsästämisen ja kalastamisen viehätyksen. On mukavampi tehdä ja osallistua itse, kuin ostaa valmis lihapala tai kalafilee lähikaupan tiskiltä. Vähän niin kuin seksi. Mukavampi sitä on harrastaa itse kuin katsoa valmiiksi läähätettyä elokuvaa…

Lehdessä kerrottiin, että tattien kerääjät tienaavat hyvin rahaa. Jopa satoja euroja päivässä. Tatit kuljetetaan Ranskaan ja muualle Eurooppaan, missä ne ovat eksoottista herkkua. Siinä voisi tietenkin olla sauma, jos talouselämä jatkaa samaa rataa ja firmat lemppaavat työntekijöitä kortistoon. Kerätään suuri tattiarmeija ja poimitaan limaista, pehmeää, ruskeaa kultaa etelän herroille. Kenestä tulee Suomen ensimmäinen Tattikeisari? Mies tai nainen, joka keräsi miljoonaomaisuutensa sienimetsistä.

Ikimuistoisin sienireissu on jostain kultaiselta 70-luvulta. Olimme isän kanssa syksyisessä sienimetsässä kun satuimme alueelle, jossa oli kangasrouskua kuin sieniä sateella. Ämpäri toisensa jälkeen täyttyi ennätysvauhtia ja pian lähdimme tyytyväisenä kotimatkalle. Kyllä äiti nyt yllättyisi. Kotona punnitsimme saaliin ja vaaka näytti kahtakymmentä kiloa. Huippua!

Jostain syystä isä otti esille sienikirjan ja tarkisti vielä saaliimme. Ruokasieniähän ne toki olivat, eihän me muuten niitä olisi kerätty. Ja olihan se ollut kuin lottovoitto että saavuimme alueelle, jossa kukaan ei ollut vielä käynyt sienestämässä. Kun isä oli tutkinut kirjoja ja sieniä aikansa, hän sieppasi ämpärit, kantoi ne ulkorakennuksen taakse ja tyhjensi tunkiolle. Sitten meidän piti pestä kädet ja sangot huolellisesti. Olimme nimittäin keränneet kaksikymmentä kiloa suippolakkisia myrkkyseitikkejä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti