sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

22-Pistepirkko Kuopio Henry's Pubissa 4.4.2015Usein ex-tempore keikat ovat niitä parhaita. Vaimo huomasi mainoksen 22-Pistepirkon keikasta Henry’s pubissa. Ensireaktioni oli, että vieläkö ne ovat kasassa? En ole seurannut bändin edesottamuksia ja ainoa biisi, joka tuli mieleen, on tietenkin se 1992 hitti Birdy. Liput kympin, vaikutti asialliselta hinta-laatu suhteelta joten eikun menoksi.


Bändin jäsenet P-K Keränen (kitara, laulu), Espe Haverinen (rummut, laulu) ja Asko Keränen (basso, koskettimet. laulu) ovat keikkailleet jo 35 vuotta. Kunnioitettava saavutus. 22-Pistepirkoilla on kulttibändin maine ja sen huomasi Henkan keikalla. Paikalle oli tullut todella kirjava seurakunta nuorista vanhoihin, rokkareista pukumiehiin. Ja sitten me kaksi ummikkoa, jotka emme tienneet bändistä juuri mitään.Ensimmäinen biisi oli hitaan psykedeelinen ja koukuttava. Uteliaisuus heräsi ja tuli tunne, että tänä iltana voi tapahtua mitä tahansa. Tunne piti paikkansa. The Doorsmaisista fiilistelyistä mentiin välillä perus kitari-basso-rummut-laulu rock’n rolliin ja sitten taas maisemiin, jotka häilyivät jossain popin ja rockin rajoilla. Asko Keränen loihti koskettimistaan ja ohjelmoinnista hienoja äänivalleja ja –kuvia. Homma toimi jouhevasti mutta ei vaikuttanut kuitenkaan liian suunnitelmalliselle. Mukava kotikutoisuus kuului asiaan.

Espe Haverinen


Välispiikeistä piti pääasiassa huolen Asko Keränen. Keränen innostui saarnaamaan öljystä. Siitä miten autot syrjäyttivät hevoskärryt ja muovi tulee tuhoamaan maailman, joka peittyy tahmeaan öljyyn. Lopuksi hän esitteli seuraavan biisin, johon rumpali Haverinen kuittasi: Hyvä kun kerroit meillekin. Tarinastas ei saanut mitään selvää, mikä kappale on tulossa. Yhdessä vaiheessa Keränen maanitteli Haverisen laulamaan ja tämä tarttuikin mikkiin ja veti pari biisiä ihan tyylikkäästi. Kokoonpano muuttui lennosta, rumpali sai pariin otteeseen nojailla toimettomana kun Keräset hoitivat homman duona. Keikan lopulla tuli sitten viimein Birdy. Upea rock-klassikko, jota seurasi Onion Soup ja encore. Encorebiisejä en tunnistanut, niin kuin en itse asiassa paljon muitakaan keikan kappaleita. Yleisön reaktioista päätelleen alussa tuli vähän uudempaa kamaa ja loppupuolella klassikoita. Laulajakitaristi P-K Keräsen habitus ja ääni toi mieleen Neil Youngin. Kaikista vaikutteista huolimatta 22-Pistepirkko on todellakin ainutlaatuinen orkesteri. Jäi arvoitukseksi, kuinka paljon keikka kulki improvisoiden ja mikä oli huolellisesti suunniteltua. Intiimi ja hauska akti. Rennot välispiikit sekä yleisöltä pyydetyt biisitoiveet loivat tunnelman, että nyt nähtiin ja kuultiin jotain ainutkertaista. 


P-K Keränen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti