perjantai 3. huhtikuuta 2015

Suomen kesän (omituiset) maailmanmestaruuskisatSuomi, kesä, kärpäset ja MM-kisat. Erottamaton kombinaatio. Suomen suvi on täynnä mitä omituisimpia kisailuja, joissa jaetaan vaatimattomasti lajin maailmanmestaruuksia. Listaan tähän muutaman tapahtuman, paljon jää varmasti luettelon ulkopuolelle.

Joukossa on muutama ihan oikea MM-kisa, joihin ei ole asiaa kuin ammattilaisilla. Suurimpaan osaan voi kuitenkin ilmoittautua jokamies joko yksin tai kaveriporukalla kyhätyllä joukkueella. Hop hop mitalinmetsästykseen, sohvaperunat!


Klassisen voimannoston MM-kilpailut Salossa 5. – 14.6.

Klassiseen voimannostoon kuuluu kolme lajia: Jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Rautaa nousee yhteistuloksissa 400 – 850 kg, riippuen nostajan painoluokasta. Eli tämä ei ole jokamieslaji vaan ihan oikea kisa ja virallinen kilpamuoto. Ei muuta kun katsomaan jännittämään, kun isot miehet tappelevat painovoimaa vastaan.

 
Kurlauksen MM-kisat Kuopio Rauhanlahti 6.6.

Kurlauksen säännöissä sanotaan mm, näin:

Joukkueiden kapteenit heittävät vapaaheiton. Lähimmäksi nänniä päässyt saa valita viimeisen pallon edun. Viimeisen pallon etu siirtyy tappiolla olevalle joukkueelle. Tasatilanteessa etu on vapaaheiton voittajalla. Harjata saa pesän ulkopuolella. Pesän sisäpuolisesta harjauksesta poistetaan kaksi nänniä lähinnä olevaa palloa. Jos pallo on harjaushetkellä urassa, katsotaan sen olevan pesässä eli kyseessä on sisäharjaus.

Kurlausta, nännejä ja pesiä. Kuulostaa erotiikkamessujen ohjelmaesitteelle. Härskiydestä huolimatta tällä lajilla ei ole ikärajaa ja paikalle pyydetään jopa työporukoita. Eli ei muuta kun kaveriporukka kokoon ja kisoihin poistamaan palloja nännin läheltä ja pesää harjaamaan.


Pöllinparkkuun MM-kilpailut Jokijärvellä 13.6.

Pöllinparkkuun perinne: Pohjois-Suomessa Iijoki ja Kemijoki ovat olleet merkittäviä uittoväyliä, joissa on uitettu vuosittain irtouittona miljoonia kuutioita puuta Perämeren erottelupaikoille. Pöllinparkkuulla tarkoitetaan sitä, että kuori poistetaan puusta parkkuu- eli kuorimaraudalla. Ennen koneellistumista ja massa- /paperitehtaiden kuorimoita tämä työvaihe työllisti tuhansia pöllinparkkaajia ympäri Pohjois-Suomea.

Kuulostaa perinteikkäälle ja työläälle mutta ilmeisen kiinnostava tapahtuma, koska tämä järjestetään jo viidettä kertaa. Tapahtuma aloitettiin vuonna 2010 SM-kisoina mutta jo seuraavana vuonna taisteltiin maailmanmestaruuksista.Purjelennon MM-kisat Lopen Räyskälän lentokeskuksessa 22.6.- 6.7

Kanta-Hämeessä Lopella sijaitseva Räyskälän lentokeskus isännöi ensi kesänä purjelennon 33. maailmanmestaruuskilpailut kolmessa koneluokassa. Harrasteilmailun kaikkien aikojen suurimpaan kotimaiseen kilpailutapahtumaan on ilmoittautunut kaikkiaan 122 lentäjää 27 maasta.

Purjelentokone hyödyntää moottorivoimaa ainoastaan lentoon lähdössä, kun purjekone hinataan maanpinnalta noin puolen kilometrin korkeuteen. Muun ajan purjelentäjä pitää koneen ilmassa nousevien ilmavirtausten avulla.


Eukonkannon MM-kisat Sonkajärvellä 3  -4.7.

Tämä tapahtuma ei esittelyjä kaipaa. Kisat täyttävät 20 vuotta ja taas paikalla on kymmeniä tiedotusvälineiden edustajia ympäri maailmaa. Tässäpä tilaisuus hankkia se oma ”15 minuuttia kuuluisuutta” –hetki. Ei muuta nimi ilmoittautumislomakkeeseen, eukon perse olalle ja menoksi. Tosin kisoihin pääsee vasta karsintojen kautta. Kilpailun karsintoja järjestetään myös mm. Yhdysvalloissa, Australiassa, Etelä-Koreassa, Saksassa, Englannissa, Irlannissa, Israelissa ja Virossa.Järvisählyn MM-kisat Tammelassa 4.7.

Kyllä, Tammelassa pelataan sählyä järvessä. Miten? Älä minulta kysy, käy katsomassa. Järvisählyn säännöissä kerrotaan seuraavaa:

- Pelikenttä 8x16 metriä, rajattu kelluvalla materiaalilla
- Joukkueessa korkeintaan kahdeksan pelaajaa, kentällä joukkueesta max. neljä pelaajaa, ei maalivahtia
- Jalkineet pakolliset, ei piikkareita tai nappulakenkiä
- Pelivälineenä salibandymaila, pallona kelluva salibandypallo
- Peliaika 2x5 minuuttia
- Rikkeestä maalintekotilanteessa tuomitaan rangaistulaukaus tyhjään maalin kentän keskeltä
- Maali syntyy kun pallo on ylittänyt kokonaan maalilinjan, potkumaaleja ei hyväksytä
- Jalalla saa ohjata pallon omaan mailaan, muttei kanssapelaajalle
- Rikkeistä voidaan tuomita minuutin jäähy
- Pallon ilmakuljetus on kielletty
- Vastustajan mailan sitominen ja painaminen kielletty
- Taklaaminen, kiinipitäminen ja estäminen kielletty
- Selvästi päihtyneet pelaajat tai joukkue voidaan poistaa kentältä ja sulkea turnauksesta


Rullakiekon MM-kisat Tampereella 5-11.7.

Rullakiekon MM-kisat pelattiin Kuopiossa 2005 ja kävin katsomassa yhden pelin. Jäähallilla keskellä hellekesää oli jo sinällään aika eksoottinen kokemus. Paikalla oli kourallinen katsojia ja ottelupari oli muistaakseni Brasilia – Itävalta. Kourallinen kannattajia oli pukeutunut Brasilia-paitoihin ja pitivät pientä sambakarnevaalia pelin aikana. Hauska kokemus.

Suomen Rullaleijonat puolustavat kisoissa maailmanmestaruutta. Asia, joka ei viime vuonna ylittänyt uutiskynnystä. Suopotkupallon MM-kisat Hyrynsalmella 17-18.7.

Tämän lajin maailmanmestaruudesta on pelattu Hyrynsalmella jo vuodesta 2000. Kuuluu myös sarjaan Suomen tunnetuimmat kesätapahtumat maailmalla. Säännöt kertovat seuraavaa:

Kentän koko on 60x35 metriä ja maalit 2x5 metriä. Peliaika on 2x10 minuuttia. Kulmapotkut, rangaistuslaukaukset ja "sivurajaheitot" suoritetaan käsistä potkaisemalla. Paitsiosääntö ei ole voimassa. Suoraan maalivahdin käsistä lähteneestä avauksesta tullutta maalia ei hyväksytä (ellei joku muu koske palloon ennen maalin syntyä). Kaikki vapaapotkut, sivurajat ja kulmapotkut ovat epäsuoria. Kentällä on yhtä aikaa 1 + 5 pelaajaa.Löylynheiton MM-kisat 17.7 ja Vihdanteon MM-kisat 18.7. Ikaalisten kylpylässä

Minulle oli yllätys, että tämä kisa on edelleen olemassa. Viittaan tietenkin vuoteen 2010, kun kahdelle finalistille kävi huonosti. Hengissä selvinnyt mutta pahoin palanut voittaja sai loppuelämäkseen lempinimen Sauna-Timo. Venäläinen hopeamitalisti kuoli kisassa saamiinsa vammoihin.

Kisa on varmaan muuttanut muotoaan noista ajoista. Vihdanteon MM-kisoissa kilpailija tekee kaksi vihtaa (meillä Savossa sanotaan vastaa) joista arvostellaan sidonta, ladonta, mitat, siisteys ja vihdottavuus.


Reiska-MM Vesannolla 23-25.7.

Vesannolla pelataan taas yhden jalkapalloversion MM-kisat. Pelijalkineina saa olla vain aidot Reinot ja Ainot. Pelikenttä on nuorten jalkapallokentän mitat 30 x 40 m, pallona kevyt lasten muovinen jalkapallo ja peliaika 1 x 15 min. Joukkueeseen kentällä kuuluu 4 kenttäpelaajaa + maalivahti. Hiekkasählyn MM Kalajoki 1.8.

Palloilulajien MM-turnauksista sähly taitaa tulla erilaisten jalkapalloversioiden jälkeen toisena. Kalajoella pelataan Hiekkasählyä 3 vastaa 3 ilman maalivahtia. Liekö sitten helpompaa kuin järvessä pelaaminen, tiedä häntä. Kuulostaa joka tapauksessa hauskalle.


2.4 mR -luokan MM-purjehduskisa Raumalla 8 – 15.8.

Tämä kuuluu sarjaan oikeat maailmanmestaruuskisat. En ole purjehtinut enkä seuraa lajia mitenkään, joten päätän kommenttini täältä tähän näihin tunnelmiin.

MM-Mölkky Lahdessa 15-16.8.

Mölkyn maailmanmestaruudesta kilpaillaan tänä vuonna Lahdessa. Sattuneista syistä MM-kisoja ei järjestetä Suomen rajojen ulkopuolella. Myös säännöt kertovat, että kyseinen heittolaji on supisuomalainen:

Turnauksessa edellytetään hyvää urheiluhenkeä ja -mieltä, kanssakilpailijoiden huomioimista sekä pidättäytymistä karkeasta kielenkäytöstä ja alkoholin nauttimisesta kilpailualueella. Tupakointi on kielletty heittosuorituksen aikana pelikentällä. Lisäksi pelaaja ei saa esiintyä ilman paitaa. Mikäli näitä ohjeita ei noudateta, voi se pahimmassa tapauksessa johtaa turnauksesta poissulkemiseen.
Pelikentille alkoholipitoisten juomien tuonti on ehdottomasti kielletty. Joukkueet eivät saa nauttia pelin aikana alkoholijuomia.


Norsupallon MM-kilpailut Savonlinnassa 21-23.8.

Norsupallo pelinä muistuttaa hieman jalkapalloa. Suurin eroavaisuus jalkapalloon verrattuna on norsupallossa käytettävä pallo, joka on 45-75 cm halkaisijaltaan oleva jumppapallo. Peliväline tekeekin pelistä mielenkiintoisen ja lisäksi pallon koko poistaa suuret taitotasoerot, joita esimerkiksi jalkapallossa ilmenee. Samalla se tekee pelistä hauskan ja monipuolisen, jota voi pelata niin miehet kuin naisetkin. Norsupalloiluun kuuluukin, että joukkueet ovat sekajoukkueita.


Ilmakitaran MM-kisat Oulussa 26-28.8.

Tämä laji on taas sarjassamme suomalainen hulluus ylittää rajoja. Tänä vuonna vietetään kisojen 20-vuotisjuhlia. Ilmakitarakarsintoja pidetään ympäri maailmaa ja viime vuoden finaalissa japanilainen Nanami Nagura löi yhdysvaltalaiset, kanadalaiset, tanskalaiset, hollantilaiset, belgialaiset, taiwanilaiset ja englantilaiset kilpakumppaninsa. Huomionarvoista on, että vaikka kisat on suomalainen keksintö ja MM ratkotaan aina Oulussa, ei viime vuoden kuudentoista parhaan joukossa ollut yhtään suomalaista! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti