keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Katso tai kadu: Viime vuosien parhaita dokumenttielokuvia



Käytän tilaisuuden suositellakseni muutamaa dokumenttielokuvaa. Hyvä dokkari on kuin tuulahdus raikasta ilmaa ummehtuneessa tositv-kellarissa. Dokumentti on jotain syvällisempää kuin ”perustuu tositapahtumiin”. Kunnon dokumenttielokuva menee ihon alle, saa ajattelemaan ja katsomaan maailmaa uudessa valossa. Parhaimmillaan se voi myös käynnistää muutoksen, joka korjaa esitetyt epäkohdat. Dokumentti voi muuttaa maailmaa.


Capitalism: A Love Story (2009) / Michael Moore

Michael Mooren uusin ruotii amerikkalaista elämäntapaa ja kapitalismin riemusanomaa. Yhdysvallat on rikkauksien ja mahdollisuuksien maa, mutta sillä on vakava varjopuolensa. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Pankit, jotka saivat miljardien tukirahat pankkikriisin aikana, ulosmittaavat asuintalon joka 7,5 sekunti. Yritykset tahkoavat miljardeja omistajilleen ja samaan aikaa laittavat työntekijöitä pihalle. Räikeimmillään firmat ovat ottaneet työntekijöilleen henkivakuutuksia näiden tietämättä. Edunsaaja on yritys, eli työntekijä on käytännössä arvokkaampi kuolleena kuin elävänä.

Michael Moore on voittanut oscarin ja cannesin kultaisen palmun aikaisemmilla dokkareillaan. Hänen tyylinsä on häpeämättömän viihteellinen ja jopa populistinen. Näkökulma on pieni ihminen vastaan kasvoton markkinakoneisto. Draaman kaari on hyvin suunniteltu ja lopussa katsojaa palkitaan ja kannustetaan mukaan muutokseen. Vaikka dokumentti on selkeän yksipuolinen, se on kuitenkin tehty sydämellä ja ilmeisen vilpittömällä mielellä. Ohjaajan rohkea naiivius vie mukanaan.



The Cove – meren salaisuus (2009) / Louie Psihoyos


Amerikkalainen kuvausryhmä pääsi kuvaamaan salaa delfiinien joukkoteurastusta Japanissa Taijin kansallispuistossa. Tarina alkaa kuin kunnon agenttileffa. Japanilaiset kalastajat pitävät hallussaan laguunia, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa. Paikasta liikkuu hurjia huhuja. Piilossa pidetään delfiinipeijaisia ja lihat myydään kuluttajille milloin tonnikalana ja milloin minäkin. Eihän kukaan delfiinin lihaa suostu syömään. Eihän.

Täytyy tunnustaa, että tämän kokemuksen jälkeen kesti aikansa, ennen kuin avasin tonnikalapurkin. Totuus on joskus tarua raaempaa. Elokuvan lopussa näytetään, mitä laguunissa todella tapahtuu ja tuodaan kaiken kansan nähtäville. Samalla tehdään hyviä kuvaleikkauksia japanilaisiin poliitikkoihin ja viranomaisiin, jotka kirkkain silmin kiistävät kaiken. Kuvattua materiaalia on vain vaikea kieltää ja paeta.



Searching for Sugar Man (2012) / Malik Bendjelloul


Tämä on ollut ehkä vaikuttavin musiikkidokumentti, jonka olen nähnyt. Elokuva on parasta kokea niin kuin minä tein: Älä ota ennakkoon mitään selvää, älä lue arvosteluja äläkä juonipaljastuksia. Istu elokuvateatteriin tai kotisohvalle ja koe tarina sen kaikessa ihmeellisyydessään.

En paljasta juonta vaan kerron pelkästään lähtökohdat. 70-luvulla Apartheit-politiikan runtelemassa Etelä-Afrikassa yhdeksi suosituimmista levyartisteista nousi Rodriguez. Hänen levynsä Cold Fact oli kuin ääneen laulettu julistus mustan väestön ajatuksista vallassa olevaa rotuerottelujärjestelmää vastaan. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, ruotsalainen dokumentintekijä Malik Bendjelloul lähtee tutkimaan miehestä musiikin takana. Kuka oli Rodriguez? Missä hän eli? Miten hän kuoli? 

VAROITUS: Tämä videoklippi sisältää juonipaljastuksia. Älä siis katso sitä. Katso koko elokuva.



Ei pelkkää hunajaa (2012) / Markus Imhoof


Mitä jos mehiläiset kuolisivat sukupuuttoon? Mitä jos tämä on jo tapahtumassa? Miten meidän kävisi? Miten maailmalle kävisi?

Sveitsiläinen Markus Imhoof pureutuu aiheeseen, josta en todellakaan tiennyt mitään. Ja kertomus on silmiä avaava. Se, miten Yhdysvalloissa mehiläistarhaamisesta on tullut miljoonabisnestä ja mehiläisrekat kiertävät ympäri maata hedelmätarhoilla hoitamassa maksusta kukkien pölytyksen, koska luonnonmehiläisiä ei ole enää riittävästi. Miten Kiinassa on jo alueita, joista mehiläiset ovat kuolleet sukupuuttoon ja kukkien pölytyksen hoitavat lukemattomat ihmistyöläiset työkaluinaan tikapuut, pumpulipuikko ja pussillinen siitepölyä. Maisemat ja maanosat vaihtuvat mutta perusopetus on sama: Mitä enemmän ihminen puuttuu luonnon kiertokulkuun, sitä lähempänä me olemme omaa sukupuuttoamme.



Kovasikajuttu (2012) / Jukka Kärkkäinen, J-P Passi


Kovasikajuttu on nyt ajankohtaisimmillaan, kun elokuvan punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät lähtee Euroviisuihin edustamaan Suomea.

Kovasikajutussa seurataan PKN:n jäsenten arkielämää ja henkilökemiaa palvelutalossa, bändiharjoituksissa ja keikoilla. Dokumentissa riisutaan myytit kehitysvammaisista joko hyväntahtoisina lapsina tai ympäristölleen vaarallisina ”hulluina”. Pertillä ja kumppaneilla on ilonsa ja surunsa kuten meillä muillakin. Välillä asiat menevät hyvin, välillä vituttaa ankarasti. Tiukkaa kritiikkiä saavat niin päättäjät, asuntolaeläminen kuin jalkahoitokin. Ennen kaikkea elokuvan tähdet ovat sympaattisia yksilöitä isolla Y:llä. Lämminhenkinen musiikkidokkari.




Finnsurf (2011) / Aleksi Raij

Finnsurf kertoo eräänlaisista elämäntapaintiaaneista, joiden maailma pyörii surffauksen ympärillä. Yksi pukee talvimyrskyn aikana märkäpuvun, ottaa laudan kainaloon ja lähtee surffaamaan jäätävän kylmälle Suomenlahdelle. Toinen elää talven pakettiautossa, säästää kaiken työssään hankkimansa rahan ja suunnistaa sitten puoleksi vuodeksi Australiaan surffaamaan.

Kiehtova suomalainen dokumentti, joka kertoo tarinaa erilaisista ihmisistä. Tällaiset yhden aatteen nomadit ovat aina omalla tavallaan mielenkiintoisia. Mikä saa jonkun etsimään vuodesta toiseen sitä täydellistä aaltoa? Miten voi elää suunnittelematta tulevaisuutta, vain heräten aamuisin uuteen päivään merenrannalla, lauta kainalossa? Tätä kaikkea elokuva valottaa mutta ei anna kuitenkaan vastauksia. Erikoinen, hyvin tehty tarina.



Katastrofin aineksia (2008) / John Webster

Aina välillä tulee vastaan dokkareita, joissa kerrotaan elämästä valtavirran ulkopuolella. Edellinen Finnsurf kuuluu tähän kategoriaan. Sitten on tarinoita, joissa yritetään elää valtavirran ulkopuolella ja tehdä elämässä jotain, mikä ei kuulu normaaliin arkeen. Noin niin kuin koemielessä ja varta vasten dokumenttia varten. Katastrofin aineksia kuuluu tähän sarjaan.

Ilmastonmuutos on sekoittanut espoolaistuneen John Websterin pään. Katastrofin aineksissa hänen perhe päättää, perheenisän painostamana, tehdä kokeen elämisestä lähestulkoon ilman öljyä. Ajatus voi äkkisestään kuulostaa simppeliltä mutta villakoiran ydin onkin siinä, mihin kaikkeen öljyä ja siitä jalostettua muovia käytetään ja mitä siitä valmistetaan. Pelkkä autolla ajamisen poisjättäminen ei vielä riitä. Ongelma osoittautuukin valtavaksi.

Miten ostaa kaupasta eineksiä ilman muovipakkauksia? Miten korvata hammastahnatuubi ja kaikki muu, missä käytetään muovia? Ihmiskoe kestää vuoden ja tänä aikana perheen äiti ja lapset ovat kovalla koetuksella Johnin idealistisen hankkeen edetessä. Kaikkea kuvataan hauskalla otteella ja lämmöllä, eikä perheenisä säästä itseään. Sanoma menee perille mutta muuttaako se mitään? Websterin opetus on siinä, että muutos on jokaisen meidän itsemme päätettävissä. Pienissä teoissa, jotka esimerkillään saattavat johtaa johonkin suurempaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti