keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Tapahtumakalenteri Suomen kesän karskeimpiin kekkereihinKesä ja kärpäset on ovella. Usko pois, katso vaikka ovesta ulos. Jos talvi ja kevät ovat olleet pitkä, kuiva kausi, nyt on hyvä aika aloittaa kunnon putki. On nimittäin tiedossa niin kosteita kinkereitä, että oksut pois. Tässäpä kooste Suomen suven hienoihin aperitiivihetkiin.

Heti kesäkuun toisella viikolla alkaa viikon kestävä Kuopio Tanssii ja Joi –kaupunkitapahtuma. Tapahtuman suojelijana toimii Jorma Uotinen, joka karsii poliisin avustuksella pois harha-askeleet, chaseet ja huonon ryhdin. Parhaille tanssijoille on tiedossa vientiä ja kovimmille juojille ilmainen yöpyminen valtionhotellissa.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään maailmankuulut Sonkajärven Ukonkantokisat. Säännöt ovat kaikille tutut: Kilpailupariskunnat aloittavat paikallisessa ravintolassa. Ukkojen on tarkoitus vetää kunnon kumarat mahdollisimman lyhyessä ajassa. Kun portsari on arvioinut kilpailijan kunnon tarpeeksi huonoksi, hänet heitetään niska-perseotteella pihalle. Tästä alkaa varsinainen kilpailu, eli eukkojen tulee kantaa ukkonsa baarista kotiin. Tyyli vapaa ja nopein pari voittaa.

Kesä-heinäkuun taitteessa Savonmuan piäkaupunkia ilahduttaa Kuopion Viinajuhlat. Tämän vuoden teemamaana on Viro, elikkäns Eesti. Viikon aikana viinajuhla-alueella voi tutustua virolaisiin viinoihin, Viru Valgeaan ja Standard Vodkaan. Päälavalla on esiintyjiä joka päivä ja viimeisenä iltana estradille astuu Matti Nykänen & Tauski –Duo. Maailmantähdet esittävät tuttuja iskelmiä vuosien varrelta kuten Taidan olla susta vähän hellä, Pääni rinnoilles sammuu, Et voi tulla bajamajan taa ja Litkisitkö pullosta.

Heti Viinajuhlien jälkeen onkin hyvä suunnistaa Kuopiosta 50 kilometriä etelään Suonenjoelle, jossa vietetään Mansikkaliköörikarnevaalien 45-vuotisjuhlaa. Tiedossa on keskikesän lämpöä ja rentoa kylämeininkiä sisäsavolaiseen tyyliin. Juhlavuonna yritetään myös uutta Guinnessin maailmanennätystä, kun kaupunki kerää parhaat voimansa maailman pisimpään vanhalle viinalle haisevaan kulkueeseen. Nykyistä ennätystä pitää hallussaan Moskovan punaisen torin vappukulkue vuodelta 1978.

Ei unohdeta länsirannikkoa. Heti Mansikkaliköörikarnevaalien jälkeen on vuorossa Porin Fizz. Tämä siisti kaappijuoppojen kokoontumisajo kerää paikalle väkeä, joilla ”ei ole alkoholiongelmaa” eikä ”viinipullo päivässä ole paljon mitään”. Kirjurinluodolla kuunnellaan pienessä sidukkapöhnässä käsittämätöntä fuusiojazzia, riidellään ja erotaan kymmeniä vuosia kestäneistä parisuhteista. Joku saattaa eksyä uimaan Pohjanlahdelle ja ilmestyy seuraavan kerran tarjolle rantaruotsalaisten rapujuhlien buffetpöytään ravunlihaksi muuntuneena.

Heinä-elokuun taitteessa pidetään perinteiset kaupunkifestarit Turuus. Turku on kulttuurikaupunki ja festari jatkaa samalla linjalla, eli tiedossa on hienostuneita ensikännejä sekä sivistynyttä tissuttelua. Koska tapahtuma suosii amatöörejä, on tämä otettu huomioon myös juomatarjonnassa. Raakoja viinoja ei tyrkytetä, vaan listalta löytyy mietoja juomasekoituksia sekä pehmeitä coctaileja. Fesarin nimi onkin kuvaavasti Down by the Lantrinki. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti