torstai 12. joulukuuta 2019

Joulukalenteri 12. luukku: Kirje joulupukille

Penkkiurheilun ystäville joulu tuli tänä vuonna etuajassa: Leijonat voittivat MM-kultaa Bratislavassa, Liverpool otti Champions Leaguen mestaruuden neljäntoista vuoden tauon jälkeen, Kups voitti Suomenmestaruuden ja Huuhkajat pääsevät ensimmäisen kerran jalkapallon EM-kisoihin ensi keväänä.

Tälle vuodelle toiveet ovat siis toteutuneet yli odotusten. Kirjoitin pukille kirjeen ensi vuotta silmällä pitäen:

Rakas Joulupukki


Suomen mäkihyppy on aivan perseestä. Tarkoitan että sieltä ja syvältä. Tämän alennustilan takia Janne Ahonenkin kääntyisi haudassaan, ellei sattuisi olemaan elossa. No Matti Nykästä varmasti v***ttaa pilven reunalla. Voisitko joulupukki tuoda meidän hyppääjille kovan paketin tekniikkaa ja pari pehmeää paketillista onnea. Ja jos hypyt ei tästä parane, tuo niille vuoden päästä risuja.

Matti Nykänen astumassa armeijan palvelukseen. 1984 Kuvaaja: Kai Honkanen. www.Finna.fi

Suomen kestävyysjuoksu on aivan hanurista. Juha Väätäisen, Lasse Virenin, Kaarlo Maaningan ja Martti Vainion jälkeen ei ole ollut kuin yksittäisiä valonpilkahduksia: joku maratonvoitto ja keskimatkan mestaruus mutta siinä kaikki. Voisitko joulupukki tuoda kestävyysjuoksijoille hullunkiiltoa silmään ja korkeanpaikanleirillä rehellisin keinoin hankittua happirikasta verta suoniin. Minulle riittää, jos joku suomalainen juoksee ensi keväänä Tokiossa kultaa sekä viidentuhannen että kymmenentuhannenmetrin juoksussa. Ihan niin kuin Lasse aikoinaan. Ja voihan siihen päälle lätkäistä vielä Maratonin olympiavoiton. Onnistuihan se Paavo Nurmeltakin.

Suomi-Ruotsi yleisurheilun maaottelu Stadionilla. Lasse Viren johtaa. Kuva: 1980 Helsinki
Valokuvaaja: Pasanen Reijo. www.Finna.fi
Kuopio Kalpa konttaa pahasti. Jotain tartteis tehdä ja nopeasti. Voisitko joulupukki tuoda Kalpalle pari kentällistä maailmanluokan tähtihyökkääjiä ja pari kivenkovaa pakkiparia. Heitä siihen mukaan vielä valmentaja Jukka Jalonen, että saadaan oikein iso ralli päälle. Mulle riittää, että toukokuussa Niiralanmontun kattoon ripustetaan SM-liigan mestaruusviiri.

Satakunnan kansa 7.2.1949. Kuvaaja Sven Raita. www.Finna.fi

Ja lopuksi sitten tämän Kuopion murheenkryyni ja häpeäpilkku, eli Mölymäen Savon Sanomat Areena. Hallitsevalla suomenmestarilla on koko Veikkausliigan surkein kotiareena. Vain yhdellä puolella kenttää on katettu katsomo ja toisella puolella aurinkokatsomoksi ristitty puupenkkihökötys. Ai että hävettää! Voisitko joulupukki käydä muutaman kuopiolaisen isorikkaan taskuilla ja tuoda puuttuvat miljoonat uuden jalkapallostadionin rakentamista varten. Kyllä niitä raharikkaita täältä löytyy. Ja voithan sinä piipahtaa tullessas vaikka Siilinjärven kautta. Siellä asuu tätä nykyä 50 kappaletta Eurojackpot-miljonäärejä. Luulis heidän sukanvarresta jotain löytyvän.

01.05.1972 Helsinki, Hakaniementori, Valokuvaaja Rista Eeva. www.Finna.fi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti