Katsoin Yle Areenasta mielenkiintoisen dokumentin nimeltä
Hannibalin Alppien ylitys. Vuonna 218 ennen ajanlaskun alkua karthagolainen sotapäälikkö Hannibal teki uskaliaan sotaretken Rooman valtakuntaa vastaan. Hän vei armeijan, joka käsitti 40.000 jalkamiestä, 9.000 ratsumiestä, 15.000 hevosta ja 37 sotanorsua, Italian Alppien yli iskien pohjoisesta vihollista vastaan. Myyttisestä sotaretkestä on aikalaiskirjoituksia, mutta konkreettiset todisteet puuttuvat. Nyt tutkijat seurasivat Hannibalin jalanjälkiä ja selvittivät, miten koko retki oli mahdollista toteuttaa.
|
Zaman taistelu. Kaiverrus, Cornelis Cort, 1567 |
Eniten historioitsijoita on epäilyttänyt norsujen osuus. Isojen eläinten kuljettaminen korkeiden vuorten yli ja ahtaiden solien läpi vaikutti utopistiselle. Kävi kuitenkin ilmi, että norsut pärjäävät vuoristopoluilla paremmin kuin hevoset. Norsut ovat tottuneet elämään ylänköalueilla vaikeassa maastossa ja ohuessa ilmanalassa. Mielenkiintoista.
Norsuista juontui mieleeni joulupukin porot. Tutkijat ovat selvittäneet lentävien porojen arvoitusta ja tähänkin saatiin vastaus. Tieteen Kuvalehti
julkaisi artikkelin, jossa porojen lentonopeus ratkaistiin matemaattisesti. Laskelmassa arvioitiin, että maailmassa on noin 378 miljoonaa kristittyä lasta. Kun määrä jaettiin keskimääräisellä lapsimäärällä 3,5 per perhe, tulokseksi tulee 108 miljoonaa kotia. Eli joulupukki vierailee aattona noin tuhannessa kodissa per sekunti.
Tästä yhtälöstä selvisi, että porojen lentonopeus on vähintään 1040 kilometriä/ sekunti, eli joulupukin reki lentää 3000 kertaisella äänennopeudella. Mahdotonta? Jos uskoo joulun taikaan, niin onhan tuo teoriassa mahdollista.
Ja tapahtuu sitä maailmassa ihmeellisempiäkin asioita. Esimerkiksi se, että Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi vuonna 2016 ja Vladimir Putin oli ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi vuonna 2014.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti