maanantai 2. joulukuuta 2019

Joulukalenteri 2. luukku: Kattilat täynnä puuroo





Keskustellaan vähän jouluruuista. Heti aluksi kuitenkin otsikkoon liittyvä tarkennus: riisipuuro on ok, kaurapuuro on eväs helvetistä (tarina linkissä).

Jouluruoka on näin 1900-luvulla syntyneelle joulun The kohokohta. Penskana ei ruoka maistunut, vaan aattona oli kiire päästä lahjoja avaamaan. Nyt ruoka maistuu paremmin kuin hyvin ja jos lahjaksi sattuu saamaan vielä jotain syötävää, niin sehän on bonusta!

Mennään ensin niihin vähemmän hyviin jouluruokiin. Joskus lapsena maistoin lipeäkalaa: YRJÖTTÄVÄÄ! Miten kukaan voi edes kuvitella, että tuon niminen ruoka on hyvää? Söisitkö muka jouluna esim. lipeäkinkkua, lipeärosollia tai lipeäpiparia? Sitäpaitsi mummo sanoi aina, että lipeää ei saa syödä. Siihen voi kuolla.

Meidän joulupöytään kuuluu kinkku, laatikoita, lohta eri muodoissa, keitettyjä perunoita ja tietysti karjalanpaistia. Se on IHANAA! Karjalanpaistia voi syödä päivästä toiseen ja silti sen maku vain paranee. Jos paistin antaisi muhia kuukauden se olisi niin hyvää, että luokiteltaisiin huumausaineeksi.



Yksi joulunherkku muuttuu skeidaksi pyhien jälkeen; suklaakonvehtit. Aattona suklaarasioista syödään kaikki parhaat maut ja seuraavana päivänä vähän vähemmän herkulliset palat. Loppupeleissä rasioissa seilaa konvehteja, joiden täytteistä ei ota kukaan selvää. Nekin syödään vielä pahimpaan makean nälkään.

Maailmalla on erilaista. Amerikoissa syödään jouluna kalkkunaa, älä kysy miksi. Ruotsissa syödään hapansilakkaa, joka kuulemma päihittää yrjöttävyydessään jopa lipeäkalan. Venäjällä syödään suolakurkkuja ja juodaan vodkaa eri muodoissa: jäillä ja ilman. Norjalaiset syövät turskaa. Ranskalaiset syövät creme bruleeta ja muita vaikeanimisiä herkkuja. Britit syövät fish and chipsejä. Italiassa syödään pizzaa, Kreikassa moussakaa ja Espanjassa tampaksia. Eikun tapaksia.

Maailmalla syödään jouluna siis eri ruokia kuin meillä. Tosi sääli mutta ymmärrettävää, koska he eivät tiedä paremmasta. He eivät ole maistaneet karjalanpaistia.

Kuvat: Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti