perjantai 13. joulukuuta 2019

Joulukalenteri 13. luukku: Perjantai 13. päivä

Kyllä, se on tänään: perjantai 13. päivä. Ole varovainen. Katso mihin astut ennen kuin liukastut. Älä käsittele huolimattomasti teräviä esineitä tai ihmisiä. Ensimmäisestä voit saada haavan sormeen, toisesta sieluun.

Miksei kansalaisia enää varoiteta vaaroista? Miksei valtio pidä huolta omistaan? En nyt haluaisi kitistä, että ennen oli paremmin, mutta ennen oli tässä suhteessa paremmin. Kun olin pieni, tv:n tietoiskuissa varoitettiin heikoista jäistä, kynttilöistä, hirvistä, viinan kiroista ja ties mistä. Tässä muutama esimerkki:



Ei varoiteta enää. Tänään kaikki ovat omillaan ja perjantai 13. päivä kylvää tuhoaan pahaa-aavistamattomien kansalaisten keskuudessa. Olkaa siis ekstra varovaisia eli kuten Hill Street Bluesissa aikoinaan sanottiin:  Be careful out there

Kuva: Pixabay
Mutta miksi perjantai ja 13. päivä? Miksei tiistai ja 15. päivä? Sunnuntai ja 3. päivä? Perimätieto eli wikipedia kertoo asiasta näin:

Erään tarinan mukaan päivä olisi saanut merkityksensä kun Ranskan kuningas Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet. Kuningas oli lähettänyt kaikkiin kaupunkeihin, joissa temppeliherroja oleskeli, kirjeen, joka oli sallittua avata vasta 13. lokakuuta 1307. Kirjeessä kuningas syytti temppeliherroja saatananpalvonnasta. Temppeliherrat vangittiin ja poltettiin roviolla. 
Kuva: pixabay
Perjantai 13. päivä on myös 80-luvulla ilmestynyt amerikkalainen kauhuelokuvaklassikko, johon tehtiin 11 jatko-osaa! Itse asiassa kyseessä on perus-slasher, joka oli pitkään Suomessa kiellettyjen elokuvien listalla. Slasher-elokuviksi kutsutaan kauhuelokuvia, joissa sarjamurhaaja teurastaa nuorisoa erilaisilla teräaseilla yllättäen ja yksi kerrallaan. Nimi tulee englanninkielen sanasta slash - viiltää, viillellä. Elokuvan juoni tiivistyy kysymykseen: kuka murhaa teinejä Crystal Laken kesäleirillä ja miksi? Katso ja kauhistu. Ja ole varovainen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti