lauantai 27. joulukuuta 2014

Mondeomiehen talvivinkitAnnoin viime keväällä Mondeomiehen kuntovinkkejä ja palaan nyt aiheeseen, yleisön pyynnöistä huolimatta. Talvi luo omat haasteensa autoilijalle, eikä yllätyksiltä voi välttyä. Entäpä jos autosi oven lukko rikkoutuu juuri pahimmoilleen juhlapyhien aikana? Tässä ohjeet, kuinka selviät tilanteesta mahdollisimman vähäisillä henkisillä vaurioilla:

On aamu, autosi on pakkaslumen peitossa. Menet avaamaan autonovea pelkääjän puolelta, koska kuskin puolen lukko on rikki. Keskuslukitus on ollut poissa pelistä jo vuoden. Huomaat, että avain ei käänny lukossa. Haet sisältä lukkosulaa, CRC:tä, sytkärin ja yrität kemikaaleja lukkoon ruikkien ja avainta sytkärillä lämmittäen saada lukon auki. Viimein toteat, että lukko ei ole jäässä vaan yksinkertaisesti rikki. Aivan kuten kuskinpuolen vastaava. Miten toimit?

Aluksi lausu ääneen kaikki kirosanat, mitä suomenkielellä taidat. Tai vaihtoehtoisesti, jos olet maahanmuuttaja, voit käyttää omalla äidinkielelläsi olevia voimasanoja. Potki samaan aikaan auton renkaita voimallisesti. Ei ole väliä, potkitko oikean tai vasemman puoleista etu- tai takarengasta. Potki sitä lähintä, niin valinta on helppo. Älä potki auton kylkeä, koska peltiin saattaa tulla lommo ja tämä vain lisää Mondeomiehen tuskaa. Toista kirosanoja ja potkivaa liikettä, kunnes rauhoitut. Nyt on aika siirtyä toiseen vaiheeseen.

Avaa peräluukku ja kömmi sisään, mikäli sinulla on farmariauto. Jos ei, älä kömmi takakonttiin koska siitä ei ole mitään hyötyä. Sedan –mallin omistajat voivat samalla lopettaa tämän ohjeen lukemisen. Farmarimallin kuskina voit siis kömpiä sisään takaluukusta, mutkittele itsesi takapenkin yli ja kurkota takaoven kahvaan. Vedä kahvasta ja avaa ovi. Nyt voit palata ulos samaa kautta kun tulitkin ja availla muutkin ovet tarkistaaksesi, onko lukko jäässä ja voiko sille tehdä jotain. Totea, että ei ole eikä tähän hätään voi. On joulupyhät, eikä yksikään lukkoseppä tule paikalle ilman tuntuvaa korvausta. Siispä on aika tehdä väliaikainen ratkaisu, ennen kuin pääset käymään arkiaikaan lukkoliikkeessä.

Kuva A

Viritä kuvan A. mukaisesti n. puolentoista metrin mittainen naru takaoven kahvaan. Tee solmu ja pujota naru paikalleen. 

Kuva B
Vie nyt naru takapenkin yli tavaratilaan kuvan B mukaisesti ja jätä se sinne niin, että narunpää jää n. kymmenen sentin päähän takaluukusta. Lukitse ovet ja takaluukku. 

Kuva C
On aika testata viritystä. Avaa takaluukku kuten kuvassa C ja tartu topakalla otteella naruun. Vedä sitä tasaisesti, kunnes kuulet takaovesta naksahduksen. Nyt ovi on auki.

Kuva D
Palaa takaovelle ja avaa se (kuva D). Näin sait oven kätevästi auki ja vältyit kömpimästä ahtaissa takatiloissa. Viritys saattaa olla jopa niin kätevä, että päätät siirtää lukon korjauksen tuonnemmaksi. Se ei ole viisasta, sillä seuraavaksi sinulla tulee hajoamaan takakontin lukko. Ennemmin tai myöhemmin.

Kuva E
 Lisävinkkinä autoilijoille: Oletko kyllästynyt siihen, että pakkasaamuna autosi ikkunat ovat sisäpuolelta paksussa jäässä? Viekö tuulilasin raappaaminen aikasi ja hermosi? Ei hätää! Hanki lähimmästä ruokakaupasta säkillinen kissanhiekkaa, avaa se ja aseta takaistuimien jalkatilaan (katso kuva E). Kissanhiekka on imukykyinen ja pitää huolen siitä, että ajelun jälkeen auton sisälle muodostunut kosteus imeytyy hiekkaan ja näin tuulilasisi pysyy kirkkaana. Mutta vain sisältäpäin, ulkoa joudut raappaamaan aivan kuten ennenkin. Älä siis levitä kissanhiekkaa tuulilasille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti