maanantai 28. lokakuuta 2013

Crash test dummies

Ajelin aamulla ajatuksissani töihin pitkin rännikatua, kun yhtäkkiä kulman takaa oikealta tuli toinen pyöräilijä suoraan eteeni. Jarrut pohjaan, jyrkkä kurvaus vasempaan ja pam, pyörät yhteen. Onneksi törmäys tapahtui hiljaisella vauhdilla. Pyörät osuivat toisiinsa kyljettäin, eikä kukaan kaatunut tai loukkaantunut. Toivotettiin toisillemme parempaa päivänjatkoa.

Päivällä pohdin tapahtunutta ja tein mielessäni virtuaalisia törmäystestejä eri kohteille. Tulin tällaisiin tuloksiin:

Polkupyöräilijä - jalankulkija: Kohtuullisen tasainen törmäyspari. Huonossa lykyssä jalankulkijalle voi käydä todella pahasti ja pyöräilijä voi kaatua kovassa vauhdissa ja loukata itsensä. Jalankulkija jää himpun verran altavastaajaksi.

Polkupyöräilijä - autoilija: Tässä puntit on totaalisesti autoilijan puolella. Ainoa mahdollisuus autoilijan loukkaantumiselle on, jos pyöräilijä paiskautuu tuulilasin läpi hänen syliinsä ja auto heittelehtii tapahtuman johdosta ojaan.

Polkupyöräilijä - juna: Tässä vielä selkeämpi pari. Junan jäljiltä pyöräilijästä ei jää jäljelle kuin soittokello, jos sitäkään. Edes raiteilla oleva pyörä ei voi suistaa junaa kiskoiltaan.

Polkupyöräilijä - karhu: Tämä on vähän kimurantimpi. Teoriassa, kovalla vauhdilla alamäessä pyöräilijä voi vahingoittaa karhua kohtalaisen paljon. Karhu saattaisi tästä vain raivostua ja repiä pyöräilijän kappaleiksi. Hiljaisemmalla vauhdilla törmäys karhuun lienee pehmoinen, mutta sen jälkeen onkin kyyti kylmempää.

Polkupyöräilijä - astronautti: Luultavasti kummallekaan ei kävisi kuinkaan. Painottomassa tilassa törmääminen pistää molemmat vain jatkamaan matkaa kimpoamisen voimasta, eikä sen pahempia vahinkoja sattuisi. Astronautti on paremmin tottunut painottomuuteen, joten polkupyöräilijälle tämä kohtaaminen olisi outo ja häkellyttävä.

Polkupyöräilijä - Pisan kalteva torni: Pyöräilijän törmätessä torniin saattaisi torni kaatua, mikäli se olisi jo valmiiksi kallistunut siihen vihonviimeiseen pisteeseen. Jos ei, lopputulos on sama kuin ajaisi pyörällä seinään.

Polkupyöräilijä - euribor-korot: Koska korkotaso on matala, ajaisi pyöräilijä euriborin yli tuntien tuskin havaittavaa töyssyä. Euriborillekaan tämä ei tekisi sanottavaa vahinkoa, koska maailmantalous on vahingoittanut korkotasoa jo aikaisemmin.

Polkupyöräilijä - Mustanaamio: Vaikka Mustanaamio onkin kova jätkä, ei hänkään selviäisi vahingoittumatta tästä kohtaamisesta. Lopputuloksena saattaisi olla katkenneita kylkiluita sekä pääkallomerkki pyöräilijän leukaperässä.

Polkupyöräilijä - Muumi: Kovalla vauhdilla törmääminen Muumiin aiheuttaisi suurta vahinkoa. Pyöräilijä kokisi tilanteen traumatisoivana, koska hän on vahingoittanut lapsuuden idoliaan. Muumille kolaroinnista seuraisi sisäisiä vammoja, jotka johtaisivat leikkauksiin ja avanteen tekemiseen ulostamista varten. Vihdoinkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti