torstai 17. lokakuuta 2013

Ei työ miestä pahenna

Nyt kun eletään, taas kerran, laman kourissa ja mietitään, mitä pitää tehdä, ajattelin naulita omat teesini tämän ylipitkän lauseen jatkeeksi:

Ongelma: Työviikko on liian lyhyt. Naurettavat viisi päivää ja sen jälkeen kaksi päivää vapaata. Juuri, kun pääset kunnon työrytmiin, vapaat katkaisee viikonloppu.

Ratkaisu: 12 päiväinen työviikko. Eli tehdään joka toinen viikonloppu töitä, jolloin hyvä työputki ja flow-tila kestää kokonaiset kaksi viikkoa. Näin työläinen ei ehdi korkata sitä perjantain saunakaljaa kuin kerran kuussa, eli myös alkoholinkulutus vähenee.

Ongelma: Työpäivä on liian vapaamuotoinen. Duunari voi itse tehdä siitä mieleisensä, ilman että pomo tietää, mitä hän todellisuudessa tekee.

Ratkaisu: Jatkuva valvonta. Kameroita joka nurkkaan. Työpisteille, tupakkapaikoille, parkkipaikoille ja wc-tiloihin. Palkataan vähintään yksi henkilö tarkkailemaan ja raportoimaan pomolle jokaisesta rikkeestä ja laiskottelusta. Näin toimitaan Pohjois-Koreassa ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä.

Ongelma: Työpäivä on vain kahdeksantuntinen. Aasiassa jopa lapset tekevät pidempää työpäivää kuin me aikuiset täällä Suomessa.

Ratkaisu: Siirrytään kymmentuntiseen työpäivään. Edelleen työläiselle jää yli puolet vuorokaudesta, neljätoista tuntia, aikaa nukkua, hoitaa lapsia, tavata sukulaisia, harrastaa, siivota ja remontoida.

Mutta ei tämä lista ole pelkästään joustoja työläisille, vaan yhtälailla odotan vastaantuloa työnantajapuolelta. Eli:

Ongelma: Suurin osa työntekijöistä työskentelee konttoreissa, asiakastiskeillä tai kiinteissä työpisteissä. Ongelmana päivän mitaan on inhimilliset tarpeet.

Ratkaisu: Työnantajan tulee kustantaa jokaiselle työntekijälle työsuhdetenat. Näin duunarin ei tarvitse pitää vessataukoja vaan hän voi lasketella työpisteessä housuunsa vaikka asiakaspalvelun aikana. Ai hajuhaitat? No voi hellanlettas!! Kyllä sitä ennen aikaa navetassakin paska haisi!

Ongelma: Ruokatauot katkaisevat työpäivän ja vievät jopa puoli tuntia. Ruokailun jälkeen on vaikea päästä takaisin rytmiin ja asiakastilanne on saattanut ruuhkautua työntekijän poissaoloaikana.

Ratkaisu: Työnantajan on hankittava jokaiselle työntekijälle tippapulloteline ja ravinneliuospussit. Aamulla letku juntataan duunarin käsivarteen, ranteeseen tai johonkin muuhun paikkaan, mikä ei haittaa työntekoa, ja näin työläinen jaksaa läpi koko kymmentuntisen työpäivän. Ei ruokatunteja, ei vessataukoja.

Ongelma:

Aamuisin duunarit ovat väsyneitä, eikä työt tahdo käynnistyä toivotulla tavalla. Iltapäivällä taas kotiinlähtö aiheuttaa kiihtymystä, joka saattaa viedä illalla yöunet ja kierre on valmis.


Ratkaisu: Aamuisin työnantaja jakaa työläisille piristeitä, jotka pitävä työvireen huipussa koko naurettavan lyhyen, kymmentuntisen työpäivän. Ennen kotiinlähtöä jaetaan sitten rauhoittavia, jotka uuvuttavat duunarin ja laittavat nukkumaan ajoissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti