perjantai 2. toukokuuta 2014

Koko kesän 2014 sääennusteOletko kyllästynyt ennustajiin? Sammakkomiehiin, tarot –korttien lukijoihin, selvännäkijöihin? Tuli vain mieleen kun kesä lähestyy ja lööpeissä luki, että tulossa on lämmin kesä. Minkä perusteella? Jos joku lukee vuosikymmeniä vanhoja päiväkirjamerkintöjä ja vetää niistä johtopäätöksiä niin metsään menee. Meneillään on semmoinen pieni muuttuja kuin ilmastonmuutos. Että se niistä lapsuuden kesistä.

Päätin kuitenkin laittaa oman lusikkani soppaan, eli ennustan teille kesäkuun ja heinäkuun sään. Eikä mitään ympäripyöreää roskaa tyyliin ”jos on juhannuksena lunta katolla niin on sitä myös ojassa”. Tämä ennustus on tehty kirurgin tarkkuudella ja kertoo kulloinkin tapahtuvista sään ääri-ilmiöstä, ja muustakin. En siis kiertele ja kaartele, vaan otin tähän kirjoitukseen ennusmerkit muuttolinnuista, muurahaisista, muropaketeista ja muurareista. Tässäpä tulos:


VKO 23 (2.6 – 8.6.2014)

Toukokuu lupasi lämmintä kesän alkua mutta mitä vielä, ei oo ei tuu. Vesannolla koetaan jopa yöpakkasia. Pakkanen panee muttei tapa, sanoisin, eli kasvit selviävät kyllä tästä voittajana. Kuopiossa Kallavesi tuo oman haasteensa. Tuulet tuovat kylmää ilmaa ja torilla näkyy lämpimiin vaatteisiin tälläytyneitä ihmisiä. Loppuviikosta hieman hellittää mutta ei savossa vielä shortseja jalkaa laiteta. Pois lukien nuoret miehet, jotka ovat syntyneet 90-luvulla. Eritoten Oksasten pojat.

VKO 24 (9.6 – 15.6.2014)

Sää kääntyy parempaan päin, mutta tuo tullessaan ukkosmyrskyn. Päijänteellä Kellokoskien moottorivene irtoaa poijusta ja runnoutuu torstaiyönä rantakallioon ja menee lunastukseen. Kuopiossa ukkonen kiertää kaupungin ja paukuttelee torstai-perjantai välisenä yönä Kallaveden yllä. Perjantaina ilma on raikkaampi ja viikonlopuksi virtaa lämmintä ilmaan. Jopa sen verran, että Väinölänniemen rannalle uskaltautuu auringonottajia. Hurjimmat käyvät uimassa järvessä. En minä.

VKO 25 (16.6 – 22.6.2014)

Vihdoinkin alkuviikosta lämpömittarit kiipeävät hellelukemille osassa maata. Lappeenrannassa puhkaistaan + 26 c tiistaina ja Kuopioon helteet tulevat loppuviikosta. Ja ilouutinen juhannusjuhlijoille: Lämmin juhannus on tosiasia! Samalla tietenkin se kolikon kääntöpuoli, eli vesillä hukkuu 12 ihmistä. Kaikella on hintansa. Käsivarren Lapissa on kylmintä ja juhannuspäivänä Enontekiössä mitataan + 8 c.

VKO 26 (23.6 – 29.6.2014)

Juhannuksen jälkeen sää jatkuu lämpimänä ja lämpö leviää jo Lappiinkin. Sodankylässä mitataan hellelukemia lauantaina. Kainuussa, Sotkamon tienoilla trombi pyyhkäisee Saastamoisten tilan läpi ja kaataa urakalla metsää mennessään. Kuopiossa lämpö hellii mutta säät ovat pilvisiä, joten ei ihan parasta auringonpalvojille. Kuopio kuitenkin tanssii ja soi ja hyvin voi.


VKO 27 (30.6. – 6.07.2014)

Lämmin sää jatkuu mutta hellettä on vain länsirannikolla ja Kotka-Imatra akselin eteläpuolella. Kuopiossa tulee vesisateita tiistaina ja keskiviikkona ja ihmiset kastuvat viinijuhlilla. Pahin ukkosmyräkkä koetaan Laukaalla, jossa myrsky katkoo sähköjä ja 5000 taloutta elää vuorokauden kivikaudella keskiviikosta torstaihin. Myrsky pyyhkii myös Jyväskylän yli mutta ei tee suurempaa tuhoa. Mitä nyt Karvosen emännän pihalle ripustamat pyykit lähtevät myrskytuulen mukaan. Lämpötila laskee kuitenkin Keski-Suomessa hetkellisesti 15 asteeseen, noustakseen taas + 20 perjantaista viikonloppuun.

VKO 28 (7.7.- 13.07.2014)

Uuraisille Saloon tiedoksi jos luette tämän nyt: Älkää siirtäkö sitä mökkilomaa viikolle 28. Leppävirralla ja koko Savossa sää kylmenee ja tuulee niin maan perusteellisesti. Näin käy myös Uuraisten mökillä Leppävirran lähellä, eli tämä viikko ei ole mökkeilijöille otollinen. Jos siis haluat kesämökille Sisä-Savoon, valitse seuraava viikko. Jätä tämä viikko väliin ja pysy neljän seinän sisällä.

VKO 29 (14.7 – 20.7.2014)

Helleaalto saapuu idästä, saavuttaa Savonlinnan jo sunnuntai-maanantai välisenä yönä ja siitä kohti Kuopiota maanantai-iltaan mennessä. Rautalammilla Saikkosen isäntä hätäilee, että pilaantuuko marjat peltoon kun sato on niin suuri eikä marjanpoimijat tarpeeksi livakoita. Kelpaa sitä Kallavedelläkin risteillä ja istua Roll-laivojen yläkannella päivää paistattelemassa. Väinölänniemi Kuopiossa on pullollaan turisteja ja järvivedet lämpenevät mukavasti + 22 asteeseen. Rautavaaralla mitataan tiistaina + 32 c. Näillä mennään.

VKO 30 (21.7. – 27.7.2014)

Tämän viikon alussa, maanantaina, koetaan valtava ukkosmyrsky pääkaupunkiseudulla. Salamoita iskee taivaalta niin, ettei ilmatieteenlaitos pysy laskuissa mukana. Torniaisten pihakeinu Puotilassa saa osuman ja syttyy tuleen. Myös muualla paukkuu muttei ihan samassa mittakaavassa. Inarissa ei ukkosta mutta muuten tulee vettä taivaan täydeltä koko viikon. Ei Kuopiokaan myrskyiltä säästy, mutta pääosin sää on Savossa lämmin, eikä kesäsade liioin haittaa. Kyllä kesä kuivattaa ja sitä rataa…

VKO 31 (28.7 – 3.8.2014)

Heinäkuussa oli siis mukana lämmintä, mitä nyt myrskyt riepottelivat siellä sun täällä. Elokuun alussa Turussa mitataan vielä + 28 c ja kaikki näyttää hyvälle aurinkoista elokuuta silmälläpitäen. Ei muuten tule. Elokuussa alkavat sateet, jotka jatkuvat melkein taukoamatta syyskuulle ja latistavat loppukesän matkailijoiden mielen. Parasta varata etelänloma jo etukäteen jonnekkin kauas pois. Suomessa ei lomakelejä loppukesästä ole.


Siinäpä sääennuste kesä-heinäkuu 2014. Jos tämä menee puihin, kuitataan kaikki huumorilla. Jos ennustukset napsahtavat kohdalleen, perustan toiminimen SÄÄ VAI MÄÄ ja alan tekemään rahaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti