keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Weired joulukalenteri 14. luukku: Snow show

Olenko väärässä, vai leikkivätkö lapset nykyään vähemmän ulkona? Onko nykyään vähemmän lunta kuin ennen? Tällä hetkellä ei tunnu siltä. Aamulla turputti taas muutama sentti lisää, joten maisema on kuin ennen vanhaan. Piristävä tauko ilmastonmuutokseen.

70-luvulla leikittiin lumella joka päivä. Parinkymmenen asteen paukkupakkasissa laitettiin hokkarit jalkaan ja lähdettiin pelaamaan jääkiekkoa. Pulkkamäet olivat kovassa käytössä ja pieniä hyppyrimäkiä valmistui joka niemeen ja notkoon. Lumilinnoja rakennettiin pitkin talvea ja kinokset kaivettiin täyteen tunneleita. 


Osa leikeistä oli myös vaarallisia. Kun koulun pihalle ilmestyi lumilinko, se veti välitunnilla olevia oppilaita puoleensa kuin magneetti. Juoksimme lingon perässä minkä kerkesimme sokkona pöllyävästä lumesta. Opettajat huomasivat meidän touhut ja kielsivät lingon perässä juoksemisen, ennen kuin mitään pahempaa ehti sattua.

Kavereiden kanssa tehtiin myös muita arveluttavia temppuja. Yksi oli lumiseen maantieojaan piiloutuminen. Kun lumiaura ajoi ohi, sen heittämä lumimassa peitti meidät alleen. Eipä käynyt mielessä, että aura olisi saattanut heittää lumen seassa isompia kivenjärkäleitä ja tehdä todella pahaa jälkeä.

Eräs reikäpää idea oli lähellä johtaa oikeaan onnettomuuteen. Meidän lähellä on silta, jonka ali kulki Jyväskylän ja Kuopion välinen maantie. Koulupäivän jälkeen menin kavereiden kanssa sillalle ja pudottelimme lumipalloja alhaalla ajavien autojen päälle. Aluksi ei tullut osumia, koska satasta ajavat autot vilahtivat nopeasti ohi. Sitten joku meistä kekkasi ottaa ennakkoa. Lumipallo lähetettiin alas jo hyvissä ajoin, ennen kuin auto oli kohdalla. 

Kuva: Pixabay

Ei mennyt kauaa, kun kaverini sai napakympin. Lumipallo läsähti keskelle Ladan tuulilasia. Onni onnettomuudessa, että lumi oli pehmeää ja levisi tuulilasille hajottamatta sitä. Auto jarrutti välittömästi, pysähtyi sillan jälkeen tienposkeen ja ulos astui vihainen isäntä. Silloin meitä vietiin. Juoksi koko matkan sillalta kotiin, riisuin ulkovaatteet, ryntäsin yläkertaan omaan huoneeseen ja suljin oven perässä. En mennyt loppupäivänä ulos, enkä enää koskaan heitellyt autoja lumipalloilla.

Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti