perjantai 9. joulukuuta 2016

Weired joulukalenteri 9. luukku: Entisajan rekiretkiMenneiden aikojen muisteluihin kuuluu vertailu. Vanhat pierut valittavat nuorisolle, miten kaikki oli ennen paljon paremmin. Nuorison näkövinkkelistä väite on omituinen, koska ennen ”ei ollut mitään”. Ei ollut somea, kännyköitä, lumilautoja jne. Lääkkeeksi sukupolvien välisen kuilun kaventamiseen neuvon, että kokeilkaa puolin ja toisin niitä vanhoja ja uusia juttuja. Saatatte yllättyä.

Minun nuoruudessa ei enää liikuttu hevosilla. Ei, meillä oli auto. Äiti tykkäsi muistella lapsuutensa jouluja ja rekiajeluja kirkolle. Tarina ei aiheuttanut erityisemmin väristyksiä nuoressa pojassa, kunnes pääsin itse kokeilemaan. Ja voin vakuuttaa, että rekiretkestä tuli yksi siistein lapsuudenmuisto.

Äidin lapsuudessa reellä mentiin joulukirkkoon. Meidän perhe ei ole erityisen uskonnollinen, joten joulukirkkoreissu jäi kokematta. Sen sijaan saimme rekikyytiä järven jäällä. Muistan, miten jäällä oli paksu lumipeitto ja hevosen henki höyrysi. Nousimme äidin ja veljen kanssa rekeen ja saimme päällemme jonkun taljan lämmikkeeksi. Ei ollut karhuntalja, niin kuin laulussa kerrotaan. Sitten lähdettiin matkaan.

Siinä on jotain maagista, kun iso eläin vetää raskasta rekeä umpihangessa melkoisella vauhdilla. Lumi pöllysi ja viima tuntui kasvoilla, mutta talja piti lämpimänä. Sen matkan olisin toivonut kestävän ikuisesti. Kun lyhyt lenkki oli kierretty, reissu oli ohi ja nousimme reestä. Sen koommin en ole päässyt rekiretkelle.

Entisajan rekiretkistä olen kateellinen äidille. Jos ei ajatella sitä toista puolta, eli hevosen hoitoa, syöttämistä, hoitamista, lannanluontia jne.

Kuvat: Pixabay 

 

1 kommentti: