keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Weired joulukalenteri 7. luukku: Ensimmäinen videopeli
Vaikka nykynuorista 70-luku saattaa tuntua aika takapajuiselta, niin ei silloin vapaa-aika kulunut pelkästään käpylehmillä leikkimiseen. Oli väritelevisio, josta näkyi kaksi kanavaa: YLE Tv1 ja Tv2. Telkkarilähetykset (osa mustavalkoisia) alkoivat arkena klo 18.00 ja loppuivat puolenyön jälkeen maammelauluun. Ja tämä ei ole vitsi.

Radiossa oli yhtä monta kanavaa, eikä rock’n’rollista tietoakaan. Jos halusit kuunnella Juicea ja Hurriganesia, piti ostaa LP-levy tai c-kasetti. Illanvietossa pelattiin lautapelejä: mm. Afrikan tähteä, monopolia, shakkia ja tammea.Sitten tuli joulu, joka nosti viihde-elektroniikan uudelle tasolle: Sain lahjaksi elämäni ensimmäisen videopelin. Vuosi taisi olla 1977. Carinco oli ns. Pong-konsoli, jolla pystyi pelaamaan squasia, koripalloa, tennistä, ammuntaa, jalkapalloa ja jääkiekkoa. Grafiikka oli yksinkertainen ja pelit periaatteessa sitä samaa, hieman eri variaatiolla:

Tennis

Koripallo

Jääkiekko

Jalkapallo

Squash

Ammunta

Koska scart-johtoa ei tunnettu, peli kytkettiin telkkariin antennijohdolla ja kanava piti etsiä manuaalisesti. Kun kanava viimein löytyi, ei kuvaa meinannut saada teräväksi millään. Ensimmäisenä iltana peli näkyi hienoisen ”lumisateen” takaa. Ei se pelaamista hidastanut.

Muistan, miten jouluaattona hakkasimme sedän kanssa neliskulmaista palloa tuntikausia niin, että vesi vuoti silmistä. Myöhemmin hassuttelin veljen kanssa ajatuksella, että joskus tulevaisuudessa videopeleissä on oikean näköiset kentät ja virtuaalipelaajat. Hervoton idea jolle naurettiin ja tuumattiin: Ei tule koskaan tapahtumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti