maanantai 18. marraskuuta 2013

Budapest

Kävimme Budapestissa vuonna 2011. Upea kaupunki! Muutamia havaintoja:

Budapest on täynnä uskomattoman hienoja historiallisia rakennuksia. Onkin vaikea käsittää, että suurin osa näistä rakennuksista on tehty toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostoliittolaiset ja saksalaiset kävivät kaupungissa katkeria taisteluita 1944 ja 3/4 osaa rakennuksista tuhoutui tai vaurioitui pahasti. Korjaustyöt on tehty hienosti historiaa kunnioittaen.Baarissa tällaista suomalaista perusturistia hämmmästytti palvelukulttuuri. Pubissa tuoppi tuli nopeasti ja tarjoilija vain totesi, että maksa myöhemmin. Näin he ilmeisesti varmistivat, että asiakas viihtyy ja pysyy baarissa, eikä heti maksettuaan ja tuopin juotuaan jatka seuraavaan paikkaan. Ei taitaisi toimia meillä.


Euroopan suurin kauppahalli

Ruoka ja juoma ovat (yllätys yllätys) edullista Suomeen verrattuna. Metrot, linja-autot ja raitiovaunut kulkevat tiuhaan joka paikkaan, joten Budapestissa ei ole pakko kävellä.


Muistomerkki toisessa maailmansodassa Tonavaan telotetuille juutalaisille. He joutuivat jättämään kengät rantapenkalle.

Ruokakaupan kassalla perässäni tuli mummo, joka jututti kassaneitiä samalla, kun tämä laski ostokseni. Sitten kassa kysyi minulta englanniksi, sopiiko minulle, että tämä vanha rouva ottaa bonukset minun ostoksistani. Mikäpäs siinä! Rouva höyläsi bonuskorttiaan, minä maksoin ostokseni ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Vapaudenpatsas. Vähän korni nimi kun ajattelee monumentin historiaa. Venäläisjoukot pystyttivät tämän Budapestin natsimiehityksen loppumisen kunniaksi. Siitä alkoi sitten kommunistinen diktatuuri, jota kesti viisikymmentä vuotta.


Eläintarhassa kannattaa käydä ehdottomasti. Missään muualla en ole päässyt (sananmukaisesti) niin lähelle villieläimiä. Yhdessä talossa oli keinotekoinen sademetsä ja vastaan tuli laiskiainen, joka kulki hissukseen kävelykäytävän kaiteessa riippuen. Pari muuta nukkui noin pään korkeudella olevalla ikkunatasanteella. Siihen sitten vaan laiskiaisen kanssa samaan kuvaan.


Kuvat kertokoon enemmän kuin tuhat sanaa...

Parlamenttitalo
Ketjusilta
Budan linna
Kalastajalinnake
Pyhän Tapanin kirkko
Sankarien aukio


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti