lauantai 28. joulukuuta 2013

Matkablogi osa 2: Euroopan laidalla

En ole matkustanut paljon Euroopassakaan. Mitä nyt naapurimaissa ja aurinkorannoilla. Niinpä kirjoitan kuvitteellisen matkablogin kohteista, joissa en ole käynyt. Tällainen matkani olisi:IRLANTI

Terveisiä vihreältä saarelta! Onpas ollut reissu. Alkuviikosta lähdettiin tutustumaan panimoteollisuuteen, ja sitähän täällä riittää. Pari päivää on mennyt aika usvassa ja tänään heräsin jossain metsämökissä menninkäisten kanssa. Lähdin karkuun, juoksin pitkin apilan peittämiä nummia ja arvatkaa mitä? Ne oli kaikki neliapiloita! Ei, tämä on tosijuttu eikä johtunut panimoteollisuudesta.

Olisin harhaillut siellä nummilla varmaan pidempäänkin, ellen olisi kuullut musiikkia ja suunnistanut sitä kohti. U2:han siellä soitteli Dublinin stadionilla ja niin löysin takaisin pääkaupunkiin.

Nyt onkin sitten lähdön aika. Koska Irlannissa ei ole muita työpaikkoja kuin panimot, pubit, poliisilaitos, sairaalat ja hautaustoimistot, miljoonat irlantilaiset matkustavat vuosittain laivalla Amerikkaan paremman elämän toivossa. Niinpä minäkin lähden täältä laivalla Kanadaan. Matkaseurueeseeni kuuluvat O’Malley, O’Hara, O’Mar Sharif ja O’Iva Lohtander. Matkustamme turkkilaisella M/S Pita-nicilla. Laitan Kanadasta postikorttia, kunhan kerkeen.

ALBANIA

Tämä maa on paratiisi! Korkeita rakennuksia, hienoja autoja, kylpylöitä, rikkaita ja kauniita ihmisiä. Sitten heräsin aamulla unestani Tiranan todellisuuteen. Asustan keskustassa 0,4 tähden hotellissa. Hotellissa ei ole sähköä, ei juoksevaa vettä eikä lämmitystä. Mutta erotuksena 0,3 tähden hotelleihin, täällä on sentään lasi-ikkunat.

Tänään on tarkoitus mennä tutustumaan bunkkereihin. Albaniahan eli kymmeniä vuosia eristettynä kommunistivaltiona, ja tuosta ajasta on perintönä koko maan kattava bunkkeriverkosto. Näitä poteroita on n 2,7 kpl per albanialainen.

Ajattelin ensin mennä taksilla mutta päädyin sitten linja-autoon, koska taksilla matka on puolet kalliimpi. Taksi maksaisi 0,9 €, bussilippu 0,45 €.PORTUGALI

On täällä rantaa kuulkaa, aivan valtavasti. Ja kun lähtee maan eteläkärjestä kulkemaan pohjoiseen, niin ranta jatkuu aina Espanjan rajalle asti. Eikä tämä maa ole edes saarella! Viini on hyvää ja ihmiset kauniita. 

Törmäsin Lissabonissa tutun näköiseen kaveriin. No, Cristiano Ronaldohan se siinä. Moikkasin kaveria ja kerroin katsovani kaikki hänen futismatsit telkkarista. Ronaldo oli niin hyvillään, että pyysi minut luokseen kahville. Ei ole muuten futismiljonäärin puitteet niin hohdokkaat kuin luulisi. Crisu asuu kerrostalokaksiossa, viidennessä kerroksessa, hissitön rakennus. Vaikka tulot on kaverilla miljoonia vuodessa, pitää Portugalin verottaja huolta, ettei niillä pääse mälläämään. Veroprosentti on semmoiset rapiat 99 %, eli Ronaldolle jää kuussa käteen pari tonnia + lounari. Ei ole helppoa ei.

Tiesittekö muuten, että Anna Abreu on myynyt Portugalissa yli 50.000 levyä? Tosi juttu! Annan isähän on portugalilainen ja pitää divaria Lissabonin laitakaupungilla. Ennen kuin Annasta tuli laulaja ja julkkis, hän oli kesäisin töissä isänsä divarissa ja myi niinä kesinä yli 50.000 käytettyä LP-levyä ja CD:tä. Kunnioitettava saavutus.FÄRSAARET

On täällä kylmä! Ei voi olla paljon kylmempää paikkaa kuin saari keskellä pohjoista Atlantin valtamerta. Mutta ihmiset ja talot ovat lämpöisiä, onneksi. Matka tänne taittui laivalla ja sain esimakua siitä, että Färsaarten pääelinkeino on kalastus. Meidän matkustajalaiva nimittäin veti perässään kahta troolia, joilla saimme matkan aikana pyydystettyä viisituhatta tonnia silliä. Laitoin pari silliä taskuun, ihan vain varalta.

Keskustelin eilen illalla Färsaarelaisen ystäväni Vestandigeboerin kanssa ja hän kertoi luulleensa, että Helsingissä kävelee jääkarhuja kadulla. Minä naureskelin, että niin minäkin kuvittelin olevan Färsaarilla. Ystäväni totesi, että niinhän täällä onkin. Luulin sitä vitsiksi, kunnes lähdin pubista ulos ja törmäsin kadulla jääkarhuun. Onneksi minulla oli sillejä taskussa ja sain niillä pelastettua henkeni. Nalle oli tyytyväinen iltapalaansa.

Tiesittekö, että Tanskan hallinnoimilla Färsaarilla käydään kiivasta itsenäisyystaistelua? Tämä on ollut uutispimennossa koko muulta maailmalta. Viimeisimmän ovensuukyselyn perusteella itsenäistymistä kannattaa 10 % saarelaisista, 5 % on kielteisellä kannalla ja 85 % vastasi ”ihan sama”. Itsenäisyyden kannattajia on siis kaksinkertainen määrä kielteisellä kannalla oleviin verrattuna!

Färsaarten itsenäisyysrintama on maanalainen armeija, joka harjoittaa kansalaistottelemattomuutta vallitsevaa hallintoa vastaan. Tavoitteena on saarten täydellinen itsenäisyys. Taistelumetodeja on monia. Postinjakajat kieltäytyvät jakamasta ilmaisjakelulehtiä ja mainoksia tanskalaisille virkamiehille ja hallinnon tanskalaismielisille edustajille. Puhelinmyyjät eivät myöskään soita markkinointisoittoja kyseisille henkilöille. Näin boikotoimalla vallitsevaa järjestystä rintama uskoo, että tanskalaishallinto murenee ja saaret itsenäistyvät kymmenen vuoden sisällä. Silloin he saisivat syödä kaikki kalastamansa sillit itse, jakamatta niitä etelän miehittäjille.

                       
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti